keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Ohjauskorot alas!

Euroalueella ollaan jo pitkään oltu talousvaikeuksissa ja Euroopan keskuspankki(EKP) on erinäisillä toimilla yrittänyt vauhdittaa talouskasvua. Toistaiseksi EKP:n rahapoliittiset toimet ovat tuottaneet kovin laihoja tuloksia. 

Viimeisin terapiaruiske oli päätös aloittaa valtionlainojen ostot, lue tästä lisää EKP:n elvytyshekuma. Päätös toi pientä piristysruisketta osakemarkkinoille, mutta toistaiseksi alku näyttää jääneen tussariksi. 

Todelliset vaikutukset alkavat näkyä kenties joskus syksyllä? Tällä hetkellä volatiliteetti on kasvanut ja kasvaa, joka osaltaan kertoo markkinoiden epävarmuudesta.

Ohjauskorot ovat olleet jo pitkään matalalla tasolla ja mitä ilmeisimmin jatkuvat vielä jonkun vuoden, mikä lie jokunen vuosi? Vaikea ennustaa, mutta jos negatiivinen korko on todennäköisempi vaihtoehto kuin koron nousu, niin voidaan päätellä, että "jokunen vuosi" ei ihan näköpiirissä juuri nyt ole.

Globaali kehno talouskasvu on iskenyt väistämättä myös vahvan talouden Australiaan, joka on niin ikään pyrkinyt vauhdittamaan kasvua samoilla menetelmillä kuin muut keskuspankit ympäri maailmaa, eli laskemalla ohjauskorkoa.

Eilisellä päätöksellä Australian keskuspankki laski ohjauskoron historiallisen alas 2,25 prosenttiin.

Australian keskuspankin virallisen tiedotteen mukaan päätökseen vaikuttavia tekijöitä olivat mm. euroalueen ja Japanin odotettua heikompi talous, sekä maailmanlaajuisesti maltilliset kasvuennusteet vuonna 2015.

Lähde: Australian keskuspankki

Jokseenkin hupaisaa suomalaisena lukea ohjauskoron laskeneen historiallisen alas 2,25%:iin kun samaan aikaan EuroZonessa ollaan nollan tuntumassa ja talletuskorko on jopa negatiivinen.

Tarkoittaa sitä, että sinun pitää maksaa siitä kun säilytät rahaa pankissa!

Milloin pohja saavutetaan, jos nollan jälkeen voidaan jatkaa matkaa negatiivisen koron maailmassa?

Mihin omaisuuslajeihin on enää järkevä sijoittaa?

Näihin ajatuksiin, näihin tunnelmiin.
Petri Rastas

"Käteinen on kingi, mutta kulta on ikuinen"

Blogitekstisuositus

8 Totuutta Elämästä

Vuosi 2015 oli matkustamisen ja tutkimisen vuosi. Nyt on hyvä laatia hieman yhteenvetoa havainnoista matkan varrelta. 1. Teknologia on ke...