perjantai 4. syyskuuta 2015

Saatko tarpeeksi unta?

Mitä mietit? -kysyy Facebook joka päivä. Täytyy ihan miettiä mitä mietin, sillä en osaa sanoa mitä mietin, koska ajatukset ovat aivan solmussa miettimisestä. Ymmärsitkö mitä juuri sanoin? Hyvä! Minä en. Miksi? Unet on jäänyt vähemmistöön kuluvan viikon aikana.


Uni on todella tärkeä osa-alue ihmisen elämässä ja jos se syystä tai toisesta jää vähiin, niin vaikutukset ovat merkittävät, kuten keskittymiskyvyn puute, muistin heikkeneminen, ylipaino, uuden oppiminen on vaikeaa ja puhumattakaan kokonaisvaltaisen energiatason laskusta.


Millainen määrä unta tarvitaan on aina yksilöllistä, mutta lähtökohtana voidaan pitää, että 7-9 tuntia vuorokaudessa olisi enemmän kuin suositeltavaa. Joku voisi karrikoiden sanoa, että se on elinehto.


Ratkaiseva tekijä on myös se, mihin vuorokauden aikaan nukkuu. Tutkijat ovat tutkineet, että kun puhutaa arki-kielessä "aamu- ja iltaihmisistä" niin se todellakin on fysiologinen, elimistön sisäisen kellon määrittämä, ei psykologinen.


Taidan viettää alkavan viikonlopun oman sisäisen kellon tutkinnassa ja levätä paljon.


Mukavaa viikonloppua ja nuku hyvin!
Petri Rastas


ps. tässä linkki terveyteen, on muuten puhuttavaa tekstiä Unesta terveyttä

Blogitekstisuositus

8 Totuutta Elämästä

Vuosi 2015 oli matkustamisen ja tutkimisen vuosi. Nyt on hyvä laatia hieman yhteenvetoa havainnoista matkan varrelta. 1. Teknologia on ke...