perjantai 8. helmikuuta 2013

Vapaus

Olen jo vuosikymmenen miettinyt ja pohtinut vapautta, mitä on vapaus? Mitä vapaus merkitsee sinulle? Mieti hetken aikaa, miltä tuntuu olla vapaa, millaista se olisi? Millainen on sinun vapautesi?

Minun elämässäni vapaus merkitsee sitä, että voit itse päättää asioista, ajatuksistasi, tekemisistä ja tekemättä jättämisistä, olet itse oman elämäsi herra.

Usein vapauteen liitetään kaksi merkittävää asiaa, jotka ohjaavat sinun, minun, meidän kaikkien elämää.

Ensimmäinen on aika.

Aika kulkee koko ajan, et voi pysäyttää aikaa. Meillä kaikilla on sama 24 tuntia vuorokaudessa, 168 tuntia viikossa. Et voi lisätä aikaa, etkä voi sitä vähentää, se on sama meille kaikille.

Kuinka me sen ajan käytämme on meistä itsestämme kiinni. Olen huomannut kun vanhenemme ja ikää tulee enemmän, niin aika kulkee nopeammin. Mitä ihmettä? Kuinka aika voi kulkea nopeammin, kun se on aina mennyt samaan tahtiin. Samat sekunnit, minuutit ja tunnit ne on edelleenkin kuin 20vuotta sitten.

Jostain syystä se vain tuntuu, että aika menee nopeammin. Kun katsot elämääsi viisi vuotta taaksepäin ja takaisin tähän päivään, mitä ajatuksia se sinussa herättää?

Kun taas ajattelet tästä hetkestä viisi vuotta eteenpäin vuoteen 2018, mitä ajatuksia se sinussa herättää? Muuta kuin että siinä vaiheessa olet viisi vuotta vanhempi.

Vapautta ajatellen merkittävimpiä kysymyksiä ovat, hallitsetko sinä oman aikasi? Päätätkö täysin kuinka kalenterisi täytät? Jos vastasit kyllä, haluan onnitella sinua.

Monissa tapauksissa kuitenkin on niin, että joku muu sanelee aikataulusi, anna kun selvennän. Oletko työelämässä? Oletko työnantajan palveluksessa? Työnantajasi päättää milloin nouset aamulla töihin ja milloin syöt ateriasi.

Oletko yrittäjä? Yrittäjänä voitko lähteä puolen vuoden lomalle vaikka nyt heti?

Ollessamme töissä toisen palveluksessa, myymme oman aikamme saadaksemme siitä jotain vastinetta, usein tuntipalkan mukaisesti.

Tehdessämme töitä itsellemme, myymme oman aikamme ja osaamisemme saadaksemme siitä jotain vastinetta, usein työkorvaus.

Oletko työtön? Meneekö aikasi työtä etsiessäsi? Taisteluissa laskupinoja vastaan? Käytimmepä aikamme miten tahansa, vastuu on yksin meillä kuinka me siihen suhtaudumme ja ajan käytämme.

Yleisin päivärutiini on työssäkäyvälle ihmiselle:
7:00 Herätys
8:00 Töissä
16:00 Kaupan kautta kotia
17:00 Ruokailu
18:00 TV,harrastukset,ulkoilu,sosiaalinen elämä
20:30 TV-uutiset
21:00 Iltapala
22:00 TV-uutiset
23:00 Uni

Tunnistatko itsesi tuosta esimerkkirutiinista? On tietysti sinusta itsestäsi kiinni kuinka käytät oman aikasi, kysymys vapauden suhteen on, määräätkö itse aikasi vai määrääkö joku toinen? Täytätkö sinä itse kalenterisi vai täyttääkö sen joku toinen?

Toinen merkittävä tekijä elämässämme ja vapaudessamme on raha.

Onko raha sinulle tärkeää? Katso ympärillesi! Mitä näet? Muistatko vielä kun sait ensimmäisen lanttisi, oli se sitten penni, markka, euro tai dollari?

Muistatko kun sait ensimmäisen palkkasi tekemästäsi työstä? Miltä se tuntui? Tuntuiko se hyvältä vai pahalta? Olitko iloinen vai surullinen?

Raha on jostain syystä arka aihe keskustella, koska siihen liittyy niin paljon tunteisiin vaikuttavia tekijöitä, kuitenkin meidän elämämme pohjautuu siihen kuinka käytämme sekä aikamme, että rahamme?

Raha on tärkeää halusimmepa sitä tai emme. Onko raha itsessään hyvä vai paha? Ei se ole kumpaakaan. Raha on väline. Me tarvitsemme sitä täyttääksemme perustarpeemme. Se kuinka me suhtaudumme siihen tekee siitä hyvän tai pahan.

Se on omasta asenteestamme ja omista ajatuksistamme kiinni olemmeko onnellisia vai onnettomia. Tuntuuko siltä, että tulosi ei riitä kattamaan arjen menojasi? Olisiko siinä vaiheessa syytä katsoa kulutustottumuksiasi ja tutkia mihin kulutat rahasi?

Jos taloutesi on miinuksella on siihen kaksi vaihtoehtoa tilanteen korjaamiseksi, joko lisäät tuloja tai karsit menoja.

Molemmat toimenpiteet ovat varsin hyviä yhdessä. Vaurastuminen lähtee siitä että kulutuat vähemmän kuin ansaitset.

Vapaus on vapautta valita. Olen järkyttynyt kun joku aika sitten uutisoitiin perheestä joka tienaa yli 100.000 euroa vuodessa ja on vaikeuksissa selvitä arjen menoista. En halua lähteä tässä moralisoimaan, enkä kritisoimaan, kun en ole tutkinut tarkemmin kyseistä tapausta ja toimittajan lähteitä, se vain itsessäni herätti kysymyksiä, kuten päällimmäisenä, kuinka voi olla mahdollista?

Onhan se totta, että Suomi on kallis maa asua ja elää, mutta on myös hyvä seurata omaa kulutustaan minne sen rahan laittaa menemään. Niin isoa rahasummaa ei ole jota et saisi tuhlattua, mikäli tapanasi on se, että kaikki mikä tulee niin se myös menee.

Et tule koskaan olemaan onnellinen, jos et osaa nauttia niistä elämän pienistä asioista ja tunnet olevasi jatkuvasti riittämätön ja haluat tyydyttää tarpeesi välittömästi.

Esimerkiksi jos vaikka nyt saisit miljoona euroa puhtaana käteen, tekisikö se sinut onnelliseksi? Miksi vain miljoona, miksei kahta miljoonaa? Entä kolme tai neljä jne. Kysymys on kuinka nopeasti sen saisit tuhottua ja kuinka onneton olisit sen jälkeen, hävitettyäsi miljoona euroa?

Onnellisuus on kiinni meistä itsestämme, ajatuksistamme ja tunteistamme. Raha tuo lisää vaihtoehtoja. Jos sinulla on puutetta rahasta, mietit sitä koko ajan, se voi tehdä sinut jopa sairaaksi ja voit pahoin äärimmäisessä tapauksessa. Jos sinulla on rahaa, voit keskittyä muihin sinulle tärkeisiin asioihin ilman että siitä täytyisi kantaa huolta.

Olen kuullut sanottavan, että "raha ei tuo onnea". Voi pitää paikkansa, mutta tuoko rahan puute sinulle onnea?

Kuten aiemmin sanoin, raha on neutraali. Raha joko tuo onnea tai ei tuo onnea, mutta onnellisuuden kanssa sillä ei ole mitään tekemistä, sillä onnellisuus tulee sinusta itsestäsi.

Palatakseni alkuun mitä vapaus on? Olet silloin vapaa kun hallitset omat ajatuksesi, aikasi ja varallisuutesi, etkä ole riippuvainen mistään tai kenestäkään.

Mikä on sinun vapautesi?
Petri Rastas

Blogitekstisuositus

8 Totuutta Elämästä

Vuosi 2015 oli matkustamisen ja tutkimisen vuosi. Nyt on hyvä laatia hieman yhteenvetoa havainnoista matkan varrelta. 1. Teknologia on ke...