maanantai 21. lokakuuta 2013

Säästäminen, täh? osa1.

Onko säästäminen järkevää? Kuinka moni säästää säännöllisesti? Millä eri tavoin voidaan säästää? Mitä eri säästämisen muotoja on olemassa? Tässä muutama ihan aiheellinen kysymys. Ensin, onko säästäminen järkevää? Mitä sinä ajattelet säästämisen tärkeydestä, mitä ajatuksia se sinussa tuottaa kun puhutaan säästämisestä?

Meillä ihmisillä on monia asenteita säästämistä kohtaan. Joku voi ajatella, että "kerranhan täällä eletään, eiku sileeks vaa, kuka nyt säästää haluaa? Laitetaa vaa raha palamaan, kaikki mikä tulee, pitää pistää myös menemään". Joku taas voi ajatella, että "olen kovalla työllä ansainnut rahani ja säästän joka ikisen pennin".

Voidaan kuitenkin olettaa, että jos sinä et säästä rahaa, ei säästäminen ole sinulle tärkeää, mutta jos sinä säästät ja sinulla on säästöjä, on se sinulle merkityksellistä. 

Mielestäni säästäminen on järkevää tiettyyn rajaan saakka, siis ihan konkreettisesti laittamalla tuloista osa syrjään erilliselle säästötilille. Miksi vain tietyyn rajaan saakka, käydään siihen käsiksi myöhemmin, mutta sitä ennen puhutaan ensin siitä miksi useimmat ei säästä. Olen myös itse elänyt suurimman osan elämästäni sen asennevamman kanssa, että "ei voi säästää, kun ei ole mistä säästää", ennen kuin muutin asenteeni ja toimintatapani. Keskusteltuani useiden ihmisten kanssa, tiedän sen olevan myös erittäin monella tänä päivänä, eli asennevamma, "ei voi säästää kun ei ole mistä säästää".

Hei haloo, herätys! Ei Suomessa niin huonosti asiat ole ja aivan turha minulle syöttää sellaista jargonia, ettei ole tuloja mistä säästää. Vaikka olisit totaalisen perseaukinen ja velkavankeudessa, ulosottomiehen "paras kaveri", niin siitä huolimatta sinulla on oikeus perustoimeentuloon ja vaikka saisit lisätuloja, on olemassa suojaosuus, jota ei ulosmitata.

Perustoimeentulotuen suuruus on 477,26€/kk ja sen lisäksi on vielä mahdollista saada täydentävää toimeentulotukea. Asumiseen on mahdollista saada asumistukea. Tilastokeskuksen mukaan perheavustuksia, asumis- ja toimeentulotukia maksetaan noin joka toiseen kotitalouteen.

Tällä haluan selventää sen, että kyseessä on asennevamma, koska oli tilanne mikä tahansa, sinä Suomen lain mukaan saat ainakin tuon 477,26 euroa kuukaudessa, mutta on sanomattakin selvää kuinka haastavaa säästäminen on, kun kyseessä on pienet tulot, mutta siitä huolimatta se on asennevamma, ettei ole mistä säästää, onhan, ainakin tuo perustoimeentulotuki.

Säästäminen on asenteesta kiinni. Maksa aina ensin itsellesi. Oli tulo mikä tahansa, maksa aina ensin itsellesi. Mitä tällä nyt sitten tarkoitetaan. Yritän nyt mahdollisimman yksinkertaisesti selventää ne toimenpiteet, askeleet kuinka säästäminen aloitetaan, toteutetaan ja ylläpidetään.

1. Päätä miksi säästät -säästämiseen on luotava joku merkitys. Se voi olla turvapuskurin kerryttäminen yllättävien tilanteiden varalle. Se voi olla vaikka lomamatka jonnekin. Se voi olla auton korjauksiin varautuminen tai auton vaihtaminen. Mikä tahansa se onkaan, säästämiselle on luotava joku merkitys.

2. Varaa aika pankkiin konttorineidin luokse tai avaa selaimeesi uusi välilehti ja kirjaudu verkkopankkiin omilla pankkitunnuksillasi.

3. Avaa säästötili konttorissa tai kotonasi tietokoneella, läppärillä, padilla tai vaikka puhelimella.

4. Päätä säästettävä summa -säästettävä summa voi olla joko tietty summa tai sitten se voi olla prosentuaalinen osuus tuloista, olipa tulosi sitten perustoimeentulotuki, palkka tai osingot jne. Tulot on tulot ja menot on menot. Suositukseni on 10% tuloistasi, mutta itse sinä sen päätät.

5. Älä koske säästötiliin!

Ei ole kovin järkevää ylläpitää ns. "jojo-taloutta" joka tarkoittaa sitä, että päivänä jona tilillesi kilahtaa tuloja, maksat säästötilille päättämäsi summan ja seuraavalla viikolla siirrät sen takaisin käyttötilillesi kulutukseen. Se on typerää ja siksi toisekseen tuolla tavalla tuhlaat vain turhaa energiaasi tililtä toiseen rahojen siirtelyssä. Käytä ennemmin aikasi ja energiasi budjetointiin ja suunnitteluun.

Tästä säästämisen aiheesta olisi niin paljon kerrottavaa, että siitä syntyisi kirja hyvin helposti. Jätän tämän kirjoituksen tältä osalta ja palaan aiheeseen myöhemmin. Seuraavalla kerralla pohditaan niitä syitä miksi säästäminen ei kannata pitemmän päälle.

Säästämisintoa, intoa säästämiseen!
Petri Rastas

Blogitekstisuositus

8 Totuutta Elämästä

Vuosi 2015 oli matkustamisen ja tutkimisen vuosi. Nyt on hyvä laatia hieman yhteenvetoa havainnoista matkan varrelta. 1. Teknologia on ke...