perjantai 8. marraskuuta 2013

Matkanjärjestämisestä

Valtavan tunnekuohun siivittämänä lähdin kirjoittamaan siitä kuinka työlästä on järjestää pienen ryhmän ulkomaan matka. Kolme päivää viettänyt tutkiessa eri lentovaihtoehtoja, laittanut tarjouspyyntöjä useaan paikkaan ja miettinyt mikä olisi kaikin puolin järkevin vaihtoehto matkan toteuttamiseksi, kun otetaan huomioon matkustusaika ja kohteessa vietetty aika.

Lopulta parhaimmaksi vaihtoehdoksi valikoitui kotinurkilta lähtö, eli Jyväskylästä yhdellä välilaskulla.

Lentoreitin valinnan jälkeen, on vuorossa hotellien seulominen. Siinä vasta urakka, on katsottava keskeinen sijainti siten, että se mahtuu budjettiraameihin. Karttaa on tutkittava tarkoin, missä mikäkin hotelli sijaitsee, ettei käy niin, että "joo, toi vaikuttaa hyvältä, otetaan toi" ja sitten paljastuukin, että hotelli sijaitsee jossain aivan iivan tiiran ypykässä ja istut sitten taxissa tuntitolkulla, että pääset keskustaan, jossa yleensä kaikki aktiviteetti tapahtuu. Suuret kiitokset hotels.com portaalille, jolla on valtavan kattavat hotelliverkostot.

Työn tehneenä, voin nyt kertoa vilpittömästi, että matkatoimistojen arvostus silmissäni nousi niin kovalla prosentilla, että pörssissä samainen nousu niin olisin rikas kuin Roope Ankka.

Se myös vakuutti minut, etten koskaan lähde matkatoimistobusinekseen, miksi?
1. Luvanvarainen
2. ALV vähentää katetta
3. Liian paljon radikaalisti muuttuvia tekijöitä

Tässä joka tapauksessa muutama ajatus reittien valintoihin kuvitellun esimerkin myötä.

Matkakohde: Fantasialand, Micromutteri

A) Lentoyhtiö PikaKiito lentää neljässä tunnissa aivan miltei kotioveltasi suoraan kohteeseen. Menopaluu hinta 400 kultarahaa.

B) Lentoyhtiö SlowAir lentää miltei samassa ajassa hyvin lähelle Micromutteria, naapurikaupunkiin Pulttibendiin erittäin edullisesti, vain 280 kultarahaa, "wau, mikä säästö pikakiitoon verrattuna, 120 arvokasta kultarahaa, sillähän voi tehä Micromutterissa perillä vaikka mitä".

Ei kuitenkaan aivan miellyttävä, koska naapurikaupungista on vielä matka taitettava vaihtoehtoisilla kulkuneuvoilla, kuten apostolin kyyti, polkupyörä, liftaaminen, taksi, bussi tai juna. Siksi toisekeen lentoyhtiö SlowAiriin on vielä hieman matkaa myös kotimaassakin. Lentokentälle on matkattava omalla avaruusaluksella ja jätettävä se kentän pysäköintialueelle hintaan 54 kultarahaa. Lisäksi matkaan on lähdettävä keskellä yötä, koska SlowAir lentää vain aamulla aikaisin.

Fantasialandiin SlowAirin kentälle saavuttua apostolin kyyti ja polkupyörä jää listalta pois, koska matkaa on yli 100 mailia, muutoin matkan tarkoitus muuttuu kuntomatkaksi, sillä käveltyään Micromutteriin, tarvii saman tien lähteä käveleen takaisin rajallisten matkapäivien vuoksi.

Kustannustehokkain ratkaisu vaikuttaisi olevan juna, joka liikahtaa reilussa tunnissa Pulttibendistä Micromutteriin. Junaan pääsee maksamalla pääsylipun hintaan 30 kultarahaa.

Loppupäätelmä:

Äkkiseltään katsottuna, SlowAirin valinnalla säästää 120 kultarahaa, mutta kun ottaa huomioon siitä koituvat ylimääräiset kustannukset avaruusaluksen käyttövoimakustannus, pysäköintimaksu, sekä junaliput, ei säästö todellisuudessa ole kuin parikymmentä kultarahaa, jos sitäkään. Puhumattakaan ylimääräisestä ajasta, joka matkaan kuluun.

Näin ollen, järkevin valinta on lentoyhtiö PikaKiito.

Hymyä!
Petri RastasBlogitekstisuositus

8 Totuutta Elämästä

Vuosi 2015 oli matkustamisen ja tutkimisen vuosi. Nyt on hyvä laatia hieman yhteenvetoa havainnoista matkan varrelta. 1. Teknologia on ke...