keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Valtion talous kuntoon veronkorotuksilla ja ostovoiman heikentämisellä

"Suomi on saatava kasvu-uralle, talouskasvua Suomeen." Tätä hokemaa päättäjät ovat hokeneet, sen lisäksi, että "taloustilanne on haastava".

Yksi edellytys talouskasvulle on ostovoima, luonnollisesti. Kun ihmisillä on ostovoimaa, niillä on varaa kuluttaa. Kulutus lisää työpaikkoja ja näin ollen myös lisää verotuloja.

Mikäli ostovoima heikkenee, ei ihmisillä ole varaa kuluttaa. Jos ei ole varaa kuluttaa, vähenee työpaikat ja myös verotulot.

Verotulot kun vähenevät, niin pitää veroja korottaa.

Huomenna 1.1.2015 nousee monet verot, kokonaisuutena laajaveropohja nousee.

Tuloverotus kiristyy, eli ansio- ja pääomatuloverot. Tarkoittaa se sitä, että seuraavalla vuodella sinä saat vähemmän euroja kouraan kuin tänä vuonna.

Kulutusverot nousevat, esimerkiksi polttoaine. Asun Jyväskylässä jota pidetään jokseenkin isona kaupunkina Suomen mittakaavassa, mutta totuus on, että täällä periferiassa on erittäin haastava tulla toimeen ilman autoa.

Julkinen liikenne Jyväskylässä on pers* sanotaan näin, että Jyväskylässä julkinen liikenne kaipaa parannuksia.

Polttoaineveronkorotuksen lisäksi raapaistaan vielä toisestakin päästä, eli matkakustannusten omavastuuosuus kasvaa 150 €, 600 eurosta 750 euroon.

Asumiskustannukset kasvavat sähköveron myötä. Olen jo nyt kovin hämmästynyt siitä, että sähkönsiirto ja perusmaksu ovat kalliimpaa kuin sähkön käyttö.

Kilpailutan joka vuosi sähkön myynnin ja näin ollen minulle tulee aina kaksi eri laskua. Monta kertaa olen hämmästellyt sitä, että kuluttamani sähkön laskun loppusumma on pienenpi kuin verkkoyhtiön siirtolaskusumma.

Sähkön verkkoa hallinnoivaa yhtiötä et kuitenkaan voi kilpailuttaa? Olen tätäkin asiaa kummeksunut monta kertaa, mutta ei puututa siihen.

Omistusasujaa, jolla on asuntolainaa kuritetaan leikkaamalla korkovähennysoikeutta 65 %:iin ja jatkaen vuosittain vähennystä portaittain siten, että vuonna 2018 asuntolainan korkovähennysoikeus on enää 50 %.

Mikäli päättäjät ovat sitä mieltä, että nämä toimet korjaavat valtion talouden kuntoon, kysyn, missä pilvilinnoissa nämä herrat elävät? Idioottikin tajuaa, että kun ostovoimaa heikennetään, talouspyörä hidastuu. Kansalaisten tulot vähenevät tuloverotuksen kiristyksen vuoksi ja menot lisääntyvät veronkorotusten vuoksi. Tämä on vaarallinen yhtälö.

Kiristävä talouspolitiikka ei nykyajan FIAT-rahajärjestelmässä toimi! Hyvinvointiyhteiskunta on alkanut rapautua ja sitä se jatkaa sitä myös ensi vuonna.

Lykkyä tuleviin vaaleihin ehdokkaat!

Petri Rastas

(alkaa olla kummeli-meininkiä, "annoin sulle tonnin setelin" jesh..)


Blogitekstisuositus

8 Totuutta Elämästä

Vuosi 2015 oli matkustamisen ja tutkimisen vuosi. Nyt on hyvä laatia hieman yhteenvetoa havainnoista matkan varrelta. 1. Teknologia on ke...