maanantai 27. heinäkuuta 2015

Sijoituspäiväkirja mainio apuväline

Aloittaessasi kulkemaan sijoitustaivalta eteenpäin, on toki hyvä asettaa itselleen ne omat tavoitteet, jotka ovat tärkeitä ja merkityksellisiä, sekä suunnitelmat niiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Tavoitteiden asettamisesta löydät tästä lisää.


Näin jälkeenpäin voin todeta, että sijoituspäiväkirja on mitä mainioin apuväline matkalla ja sen pitoa ei kannata missään kohti unohtaa.


Ilman päiväkirjaa on haastavaa muistaa ne asiat, jotka liittyivät kunkin kohteen hankintaan ja seurantaan. Mainittakoon se, että tässä yhteydessä käsittelen sijoittamista asuntosijoittajan näkökulmasta.


Hyvin herkästi sijoittaja yliarvioi lyhyen tähtäimen suunnitelmat ja aliarvioi pitkän tähtäimen suunnitelmat. Sijoituspäiväkirja antaa reilumman perspektiivin siihen, miten olet onnistunut suunnitelmassasi kohti tavoitteiden saavuttamista.


Olen pitänyt aktiivisesti omaa päiväkirjaa 30.11.2009 päivästä lähtien, kunnes...
 
Harmillista on se, etten laiskuuttani, välinpitämättömyyttäni, ei huvita, ei ole ollut aikaa (tekosyyt) ole vuoteen kirjoittanut, virhe. Suuri virhe. Viimeisin merkintä on 6.3.2014, jolloin kävin neuvottelut kilpailevan pankin kanssa mahdollisesta pankin vaihdosta.


Sijoituspäiväkirja nopeuttaa ja kirkastaa tavoitteiden saavuttamista.


Uuden kohteen analysointiin ja laskelmiin menee oma aikansa ja kun päättää hankkia kohteen, olisi hyvä siirtää se tieto päiväkirjaan. Sillä uskallan väittää, ettet mitenkään voi muistaa jälkeenpäin alla lueteltuja asioita. Vuosien jälkeen näet päiväkirjasta nopeasti:


* Milloin ostit asunnon ja keneltä?
* Mikä oli alueen markkinahinta?
* Mikä oli myyntihinta ja velaton kauppahinta, sekä paljonko maksoit varainsiirtoveroa prosentteina ja euroina (vrt. 1,6% ja nykyinen 2,0%)?
* Mikä oli vuokratuottoprosentti ja oman pääoman tuotto ostohetkellä?
* Mikä oli velkavivun suuruus hankintahetkellä?
* Kuinka paljon oli varattu remonttivaraa?
* Miksi hankit kohteen ja kuinka pitkään sitä oli tarkoitus pitää?


Näihin edellä oleviin kysymyksiin on hankala palata jälkeenpäin.


Matkan varrella hyviä merkintöjä ovat myös, vuokrasopimusten teot, irtisanomiset, purkamiset ja vuokrien suuruudet, niin voit verrata mikä oli vuokratuotto hankintahetkellä ja mikä se on nyt?


Taloyhtiössä kun tulee muutoksia, on nämä muutokset hyvä löytyä päiväkirjasta, kuten päätetyt remontit, vastikkeiden ja käyttökorvausten muutokset, isännöitsijän vaihtuminen.


Ennen kohteen hankintaa arvioitua remonttivaraa pystyt näin ollen tarkastelemmaan nopeasti miten hyvin osui kohdalle?




Sijoituspäiväkirjaan toisin sanoen tulisi merkitä kaikki kohteeseen liittyvät tapahtumat, myös asuntoon kohdistuvista remonteista lähtien, kuten kuka teki remontin, minkälaisen, kuinka kauan se kesti ja mikä oli loppusumma?


Onko vuokranmaksut myöhässä, onko se toistuvaa?


Päiväkirjaan olen merkinnyt myös, milloin olen käynyt valmennuksissa.


Valmennuksista puheen ollen, nyt kannattaa hyödyntää syksyn valmennukset. Esimerkiksi "Vaurastu asuntosijoittamisella" pidetään sunnuntaina 20.9.2015 Helsingissä, kannattaa kysyä onko vielä vapaita paikkoja.


Olen itse aikanaan käynyt kyseisen valmennuksen ja voin lämpimästi suositella! Muistiinpanot mukaan ja kynä sauhuamaan. Katso lisätietoa seuraavasta linkistä:


http://kauppa.markokaarto.fi/product/46/vaurastu-asuntosijoittamisella--valmennus-2092015 


Sijoituspäiväkirja selkeyttää ja kirkastaa matkaasi kohti unelmia ja tavoitteita!


Iloa ja kirkkautta päivääsi,
Petri Rastas



Blogitekstisuositus

8 Totuutta Elämästä

Vuosi 2015 oli matkustamisen ja tutkimisen vuosi. Nyt on hyvä laatia hieman yhteenvetoa havainnoista matkan varrelta. 1. Teknologia on ke...