maanantai 28. joulukuuta 2015

Kierrä Pohjois-Eurooppa viikossa alle 300€

Kahvipöytäkeskusteluissa kun puhutaan matkustamisesta, kuulee yleensä sen että, "ei oo varaa" tai "oishan se kiva, jos olis rahaa". Toki matkustaminen kyllä jotain maksaa, mutta ainakin Euroopassa pääsee reissaamaan hyvinkin edullisesti.


Tein todellakin pienen reissun lokakuussa 2015, joka kesti yhden viikon ja ajattelin avata hieman matkakustannuksia tuon reissun osalta, jos se vaikka innostaisi budjettimatkailuun.


Matkareitti oli seuraava:


Jyväskylä-Tampere-Lontoo-Bremen-Hannover-Hampuri-Bremen-Tallinna-Helsinki-Jyväskylä


Lontoo 4 yötä


Lähtö oli Jyväskylästä autolla tuttavan kyydillä kohti Tampereen lentokenttää ja sieltä edelleen Lontoon Stanstediin Ryanairin järjestämällä lennolla.


Stanstedin kenttä on kovin syrjässä Lontoon keskustasta. Bussi on mainio vaihtoehto tuon välin kulkemiseksi n.1h matka-aika.


Olen muutaman kerran aiemmin ollut Lontoossa majoittuen hotelleissa, joten nyt päätin kokeilla jotain uutta, etsin kalustettua huoneistoa kolmeksi yöksi. Kokemus majoituksesta oli "sata kertaa" parempi kuin hotellimajoitus.


Oheisesta linkistä lisätietoja majoituksesta:


Short Lets in London


Varasin huoneiston etukäteen ja sain sähköpostiini ovikoodit, joilla pääsi taloon ja huoneistoon. Hieman kyllä arvelutti lähettää skannattuna ajokortti pitäjälle, varsinkin kun luottotilini putsattiin hakkereiden toimesta loppukesästä, joka lisäsi varovaisuutta henkilötietojeni levittämiseen, mutta kaikki toimi moitteettomasti.


Matka Lontoosta Bremeniin tapahtui niinikään lentämällä. Lento lähti keskiviikkona aamulla seitsemän aikohin, joten oli järkevää majoittua yöksi lähelle lentokenttää.


The Great Hallingbury Manor Hotel


Hotelli oli todellakin positiivinen yllätys. Bilehirmuille varoituksena, ei sovellu sinulle. Hotelli sijaitsee hieman syrjässä, jossa lähistöllä ei ole mitään aktiviteettia, vain maaseuturomantiikkaa. Jos kaipaat rauhaa, tämä on täydellinen.


Michelin-tähden omaava ravintola tarjoili myös aivan omaa luokkaansa olevan kolmen ruokalajin illallisen. Tässä lyhyt tietoisku:


"Tähtiä jaetaan säästeliäästi ja niitä annetaan niille, jotka edustavat arvostelijoiden mielestä poikkeuksellista laatua sekä ruokakulttuurin että ruoanlaittotaidon osalta. Ravintoloitsijat ottavat Michelin-tähdet erittäin vakavasti, sillä tähden lisäys tai sen poistaminen voi merkitä rahassa mitattuna jopa miljoonia euroja." -Lähde.Wikipedia


Mukava yllätys oli myös se, että respan täti oli asunut jokusen vuoden Suomessa ja näin ollen kykeni palvelemaan myös Suomeksi.


Saksa 2 yötä


Bremenin kentältä päärautatieasemalle (Hauptbahnhof) on lyhyt ratikkamatka. Kotona etukäteen ostettu ja tulostettu "Niedersachsen"-lippu palveli kyseisen osavaltion vapaata matkustamista metrolla, junalla ja bussilla koko päivän, joten asemalla vain hyppäsi huoletta seuraavaan Hannoveriin menevään junaan.


Juna Hannoveriin kesti noin 1,5h. Aamulennon etu oli siinä, että jäi päivä aikaa tutustua Hannoveriin. 


Junamatka myöhemmin iltapäivällä Hannoverista Hampuriin onnistui samalla lipulla ja matka meni todella nopeasti tai ainakin siltä se tuntui.


Sattui nimittäin käymään tuuri, että 8 henkilön matkustamokopissa ei ollut muita matkustajia ja huoneessa oli pöytiin tarjoilu (kyllä, kutsun sitä huoneeksi liukuovi-ominaisuuden vuoksi), jota tuli ahkerasti hyödynnettyä kylmien virvokkeiden osalla.


Vastaavanlaisessa olosuhteessa matkustaisi mielellään vaikka pitemmänkin matkan, joka tapauksessa puolitoista tuntinen meni aivan huomaamatta.


Hampuri hieman jännitti etukäteen, ei siksi etteikö se olisi ollut tuttu kaupunki jo ennestään, vaan majoituksesta ei ollut tietoakaan saavuttaessa. Lopulta sellainen löytyi Merimieskirkolta, jossa tuli yövyttyä kaksi yötä.


Pohjois-Saksan Suomalainen Merimieskirkko


Merimieskirkko on sijainniltaan oikein mainiolla paikalla.


Perjantaina iltapäivällä oli jätettävä Hampuri ja matkattava Bremeniin, josta lento lähti kohti Tallinnaa.


Tallinna 1 yö


"Tulekustuti" on muuten palosammutin.


Go Hotel Shnelli


Hotellista ei paljon sanottavaa. Halusin huoneen kävelymatkan päästä satamaa ja tuo oli mielestäni hinta/laatu-suhteelta edullisin, mitään glamouria on turha odottaa.

Tallinnassa vietetyn yön ja maittavan aamiaisen jälkeen töppöset kohti satamaa ja shoppailua SadaMarketissa. Puoliltapäivin lähtikin Eckerö Line laiva Helsinkiin.


Helsingissä aikataulu oli tiukka, joten siinä ei ehtinyt muuta kuin suhata satamasta ratikalla asemalle ja hypätä Onnibussiin, joka toi takaisin Jyväskylään. Jyväskylässä asemalta kotiin kyyditsi auttavasti siskontytär.
Yhteenveto:
Lennot 65,35 €
Bussi ja laiva 29,50 €
Majoitus 195,39 €


Yhteensä 290,24 €

Tosin koko totuutta summa ei kerro, sillä siihen ei ole laskettu kaupunkimatkustamista, joka luonnollisesti lisää kustannusta. Mikäli liikut kaverin kanssa, Saksassa Niedersachsen-lippu on oikein näppärä kahdelle matkustajalle 27,00 € (13,5 €/hlö).


Lisäksi taksimatkat ottavat oman siivun lisäten budjettia.


Käyttörahaa on myös järkevä varata mukaan matkalle. Syöminen, juominen ja shoppailu on jokaisen omissa käsissä kuinka paljon rahaa niihin haluaa käyttää.


Lontoossa kannattaa käydä ehdottomasti joku musikaali katsomassa ja ylivoimainen suosikki on Oopperan kummitus. Lippuhinnat vaihtelee, oma lippu maksoi 69,60€


Lontoossa olin aiemmilla käynneillä tutustunut taikuriin, jonka esityksen kävin myös katsomassa 12,00 £ (n.16€)


Matkustamiseen ei välttämättä tarvitse monia tuhansia euroja laittaa. Hieman joutuu "töitä" tekemään suunnittelussa ja hintojen/lentojen kyttäyksessä. Itselläni tuon reissun suunnittelussa meni löyhästi kaksi päivää, mutta verraten matkatoimiston pakettiin, säästö oli paljon..


Tällä hetkellä Ryanair ei tee lentoja Suomesta, mutta aloittaa huhtikuussa 2016 lennot Bremeniin ja Budapestiin.


Ryanairin lennot ovat todella edullisia, niitä kannattaa kytätä, esimerkiksi oma lentoni Tampereelta Lontooseen maksoi vain 14,90€.


Hotelleja varatessa käytän hotels.com sivustoa, koska olen kanta-asiakasohjelmassa mukana. Tarkoittaa sitä kun keräät tilillesi tietyn määrän hotelliöitä, saat huoneiden keskihintaa vastaavan yön ilmaiseksi.


Näin menettelin Tallinnan kohdalla, eli siitä yöstä en maksanut mitään, kiitos hotels.com Rewards-ohjelman.


Pienellä suunnittelulla ja vaivannäöllä on mahdollista matkustaa pienelläkin budjetilla.


Matkailu avartaa!
Petri Rastas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

8 Totuutta Elämästä

Vuosi 2015 oli matkustamisen ja tutkimisen vuosi. Nyt on hyvä laatia hieman yhteenvetoa havainnoista matkan varrelta. 1. Teknologia on ke...