lauantai 28. syyskuuta 2013

Elämässä tapahtuu aina kaikkee paskaa

Elämässä sattuu ja tapahtuu aina kaikkee paskaa. Me ei voida vaikuttaa siihen kaikkeen paskaan mitä tapahtuu. Totuus on, että suurimmaksi osaksi elämässä tapahtuu odottamattomia asioita. Siis: "pum, right in your face" -tyyliin. Jokainen voi miettiä ja mahdollisesti tunnistaa näitä asioita omasta elämästä mitä ne ovat.

Kaiken pointti on kuitenkin siinä, että kuinka se kaikki paska, mikä tapahtuu, loppujen lopuksi käsitellään? Jos me ei voida vaikuttaa niihin asioihin mitä tapahtuu, on meidän tehtävänä käsitellä ja päättää kuinka suhtautua niihin asioihin, jotka tapahtuu. Nyt en puhu tuloksista, jotka ovat syntyneet päivittäisten valintojen seurauksena. En puhu siitä, onko sinulla timmissä kunnossa oleva huippu kroppa, joka on seurausta siitä kaikesta duunista, jota olet määrätietoisesti treenannut tai siitä jos olet perseaukinen, joka on seurausta siitä, että tuhlaat kaiken ja vielä enemmän ennen kuin olet rahasi ansainnut. Kyllä, me elämme maailmassa, jossa on syy ja seuraus-suhde, ei mennä siihen tällä kertaa.

Mutta mitä se paska sitten oikein on mitä tapahtuu? Ihmisiä sairastuu. Vaikka eläisimme kuinka terveellisesti, syödään monipuolisesti ja vedetään lisäravinteita poskeen, liikutaan säännöllisesti, niin siitä huolimatta on mahdollista, että tulemme sairaaksi. Sairastuminen ei ole kivaa. Kuka nyt tieten tahtoen haluaisi sairaaksi? Sairaana oleminen on ikävää. Se vetää voimat ja energian pois päätymällä lopulta peittojen alle.

Tapahtuu kolareja. Vaikka ajaisimme ajoneuvoa turvallisesti liikennesääntöjä noudattaen ja vuosien kokemuksen omaavina, on mahdollista että joudumme liikenne-onnettomuuteen.

Ennalta arvaamattomiin yksittäisiin tapahtumiin emme voi mitään. Jos sinulta putoaa se rakas täynnä tunnearvoa oleva juomalasisi, josta olet vuosikausia juonut, tuhansiksi sirpaleiksi lattialle. Se on silloin tippunut ja rikki, piste.

Lähimmäisen poismeno on aina koskettava hetki. Sinä et voi sille asialle mitään. Se sinulle rakas henkilö on poissa tästä ajasta, muistele häntä lämmöllä, mutta jatka omaa arvokasta elämääsi.

Ihmiset saa potkuja töistä. Voi olla, että se sinun 30-vuotta kestänyt urasi samassa tehtaassa, jonne olet nuorena pojan kloppina astellut loppuu kun tehdastoiminta päätetään sulkea.

On olemassa asioita, joita vaan tapahtuu ja emme voi niille mitään. Se mikä on lohdullista, niin me voidaan vaikuttaa omiin ajatuksiin ja valintoihin mitä tullaan tekemään. On tärkeää käsitellä ne asiat, joita tapahtuu. "Miten tämä tapahtuma vaikuttaa minuun ja millä tavalla se heijastuu elämääni?" Onko sillä syvä vaikutus, vai onko sillä loppupelissä mitään merkitystä. Kuka sen tietää paremmin kuin henkilö itse.

Kuinka sitten käsitellä niitä asioita? Tulee tiedostaa ne asiat. Onko ne mahdollisesti ongelmia? Jos et tiedä mikä on ongelma, on todennäköistä, että et pysty sitä ratkaisemaan. Voit kyllä lievittää oireita erilaisin "poppaskonstein", mutta ongelman ratkaisemiseksi on aina ensin tiedostettava mikä on todellinen perimmäinen ongelma.

Asioita kun tapahtuu, ei ole merkitystä miten ne tapahtuu tai miksi ne tapahtuu, ne vain tapahtuu. Se pitää vain hyväksyä. Jos se sinun ennalta laadittu huippuhyvä suunnitelmasi ei mennytkään odotetulla tavalla, niin "so what", mitä sitten. Anna olla ja mene eteenpäin. Se mikä on tapahtunut, on tapahtunut. Opi siitä ja siirry eteenpäin.

Minulla aina herää hymy naamalle kun kuulen näitä motivaatioguruja tai luen kirjasta, ketkä sanovat, että "elämässä ei ole ongelmia, on vain mahdollisuuksia".

Ihanko totta? Tuo lause on ihan täyttä hevonpaskaa. En tiedä mitä heidän ajatuksissaan liikkuu näin sanoessaan. Minun maailmassani, jota olen viettänyt kohta kolmekymmentä vuotta, on aina ollut ongelmia ja mitä suuremmalla todennäköisyydellä niitä tulee myös aina olemaan.

Siksi on tärkeää tunnistaa ja tiedostaa ne todelliset ongelmat, jotta ne voidaan ratkaista. Ongelmia on kaikilla ja ongelmat täytyy ratkaista. Silloin kun alat ratkaisemaan toisten ihmisten ongelmia, on paljon mahdollista että sinulle maksetaan siitä. Tätä kutsutaan liiketoiminnaksi. Kaikki ketkä menestyvät liiketoiminnassa ratkovat ongelmia. Kiitos niille kavereille, ketkä keksivät vessapaperirullan, ettei persettä tarvii puulastuilla enää pyyhkiä. Maksan ilolla jokaisesta paperipaketista saadessani käyttööni tuon pehmeän muutaman kerroksen omaavan palan rullattuna näppärään telineeseen, joka on kiinnitetty seinään tuon posliinimonumentin välittömään läheisyyteen.

Joka kerta kun jotain paskaa tapahtuu ja jos sillä on syvä vaikutus elämääsi, heitä "itku-potku-raivarit" ja anna tunteiden tulla. Ryve siinä itsesäälissäsi. Pompi paikallasi, huuda, itke ja tee mitä vain. Mutta, tässä on se pointti, aseta sille aikaraja. Laita kello soimaan. Puoli tuntia aikaa, "that's it", sen jälkeen kasaa itsesi ja siirry eteenpäin. Tunteet ovat meidän primitiivinen puoli, älä pidättele niitä.

"Elämässä ei ole ongelmia, on vain mahdollisuuksia." Totta hemmetissä on mahdollisuuksia. Kuka vain idiootti ymmärtää sen, että jokainen hetki on mahdollisuus, mutta mahdollisuus mihin?

Tavoitteita ja päämääriä on hyvä olla, ne vie meitä eteenpäin elämässä. Tavoitteet ovat meidän mahdollisuutemme, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että pyrkiessämme tavoitteisiin ja päämääriin kohtaamme ongelmia matkalla, se on väistämätöntä.

Tiedosta ongelmat ja ratkaise ne.

Rakkautta,
Petri Rastas

Blogitekstisuositus

8 Totuutta Elämästä

Vuosi 2015 oli matkustamisen ja tutkimisen vuosi. Nyt on hyvä laatia hieman yhteenvetoa havainnoista matkan varrelta. 1. Teknologia on ke...