lauantai 13. joulukuuta 2014

Raha?

Kaikki raha on velkaa. Rahaa hallinnoidaan kahdenkertaisella kirjanpidolla. Pankin asiakas ottaa velkaa pankista allekirjoittamalla velkakirjan, joka on pankille saatava, asiakkaalle velkavastuu.

Taloushistoriassa vilja on käynyt maksuvälineenä, kuten kullat ja hopeat. Kaupankäynnin helpottamiseksi luotiin paperiraha, joka toimii vaihdannan välineenä.

On paljon helpompi käydä kauppaa rahavaluutalla kuin kullalla tai viljalla. Kuvittele vaikka meneväsi huomenna ostamaan taloa pakettiauto täynnä kultaharkkoja tai jos haluat ostaa paketin kahvia, ryhdyt neuvottelemaan kahvin omistajan kanssa vaihtokauppaa ja tarjoat hänelle syksyllä nostamiasi perunoita. Entä jos kahvin omistaja ei tarvitse sinun perunoitasi, mutta sinä tarvitset kahvia. Kuinka tuossa tilanteessa kysyntä ja tarjonta kohtaa?

Raha luodaan korkoa kasvavina lainoina, mielenkiintoiseksi asian tekee, että tällä hetkellä maailmassa rahaa fyysisessä muodossa on olemassa vain murto-osa.

Rahaa on maailmassa johdannaisina, arvopapereina ja muina luottoina n. 750.000 miljardia USD, mutta käteistä n. 6.000 miljardia USD. lähde: Taloussanomat IMF kuvaaja Tiedot vuodelta 2009, joten muutoksia on viimeisen viiden vuoden aikana varmasti tapahtunut, ainakin velan määrä on lisääntynyt.Velkaan perustuva rahajärjestelmä ei itsessään ole ongelma, vaan ongelman muodostaa sen taustalla oleva ahneus.

“Ahneus ja kilpailu eivät ole kiinteä osa ihmisluonnetta.. Ahneutta ja puutteen pelkoa itse asiassa jatkuvasti luodaan ja vahvistetaan käyttämällämme rahajärjestelmällä.. Voimme selvästikin tuottaa enemmän kuin tarpeeksi ruokaa kaikille ja tässä maailmassa olisi selvästikin kaikille työtä tehtäväksi, mutta selvästikään meillä ei ole tarpeeksi rahaa niiden maksamiseen. Niukkuus on meidän kansallisissa valuutoissamme. Itse asiassa, keskuspankkien tehtävä on luoda ja ylläpitää rahan niukkuutta. Tämän suorana seurauksena meidän on pakko jatkuvasti taistella toinen toistamme vastaan, jotta voimme selviytyä.” - keskuspankkiiri Bernard Lietaer

Pankkien on otettava huomioon viranomaissäädökset rahan luomisprosessissa, mutta eivät pysty rajoittamaan rahan luontia.

Maailmassa puhutaan finanssikriiseistä, itse kuitenkin näen, että kyseessä ei ole finanssikriisi vaan poliittinen kriisi.

Nykyistä valuuttajärjestelmää pyritään ohjailemaan poliittisilla päätöksillä, siksi se on poliittinen kriisi.

Markkinatalous toimii luonnonlakien alaisuudessa, mutta poliitikot toimivat mielipiteiden ja halujen varassa.

Mitä sinä voit tehdä? Opettele ymmärtämään paremmin nykyistä valuuttajärjestelmää ja saat paremmat edellytykset toimia sen mukaisesti joka auttaa sinua käsittelemään paremmin rahaa.

Hymyillään kun tavataan!
Petri Rastas

Valuuttajärjestelmä osa 1

Valuuttajärjestelmä osa 2

Blogitekstisuositus

8 Totuutta Elämästä

Vuosi 2015 oli matkustamisen ja tutkimisen vuosi. Nyt on hyvä laatia hieman yhteenvetoa havainnoista matkan varrelta. 1. Teknologia on ke...