tiistai 13. tammikuuta 2015

Milloin kannattaa sijoittaa osakeyhtiönä?

Edellisessä tekstissä http://www.petrirastas.com/2015/01/asuntosijoittajaksi-yksityishenkilona.html kerroin pointteja miksi on järkevää sijoittaa yksityishenkilönä. Tähän tekstiin vastavuoroisesti otetaan pointteja miksi on järkevää sijoittaa yhtiönä.

1. Sinulla on jo olemassa yhtiö. Mikäli sinulla on jo yhtiö olemassa, voidaan olettaa, että kirjanpito on hoidossa. Tee rahoituslaskelma hankittavasta kohteesta ja arvioi minkälaista velkavipua haluat käyttää. Nyrkkisääntönä on hyvä pitää positiivinen kassavirta.

Voit myös pohtia taseen vahvistamista investoimalla yhtiön toimitiloihin ja tekemällä vuosittaiset poistot.

2. Yhtiön on mahdollista ottaa suurempia riskejä, sekä paremmat edellytykset hankkia rahoitusta muualtakin kuin pankista.

3. "Flippaaminen". Termi tulee sanoista "house flipping". Käytännössä tarkoittaa sitä, että ostetaan asunto, tehdään remontti ja myydään. Tämän prosessin tarkoitus on tehdä voittoa ja kasvattaa pääomaa nopeasti. Suomessa voittomarginaalit ovat kuitenkin verrattain pieniä, joten yksikin merkittävä yllättävä lisäkulu voi kaataa koko hankkeen voiton.

Mikäli yhtiö on arvonlisäverovelvolinen, voidaan materiaalihankinnoista tehdä lisäksi arvonlisäverovähennykset.

Sijoittamalla yksityishenkilönä tai yhtiönä ja siitä saatavaa hyötyä on tarkasteltava siitä näkökulmasta mikä on tavoite, miksi sijoittaa ja millä strategialla sijoitetaan.

Yhtiönä sijoittaminen "osta ja pidä" -strategialla voi olla pienen portfolion kanssa kohtuuttoman kallista ja raskasta.

Yksityishenkilönä taasen flippaaminen ja gryndaus voi olla hirmuisen hankalaa ja raskasta.

Mieti ensin tavoitteesi. Tavoitteet kun on paperilla ylhäällä, mieti mikä on strategiasi. Sen jälkeen ryhdy pohtimaan niitä keinoja miten sijoittaa, henkilönä vai yhtiönä.

Siinä vaiheessa kun saat kerättyä varallisuutta yksityishenkilönä ja on jo kertynyt pottia jota sijoittaa, kannattaa ottaa uudelleen tarkasteluun sijoitusyhtiön perustaminen. Siinä vaiheessa voi olla järkevää myös lisäksi hajauttaa sijoituksia toisiin omaisuuslajeihin.

Iloista talvipäivää!
Petri Rastas

Blogitekstisuositus

8 Totuutta Elämästä

Vuosi 2015 oli matkustamisen ja tutkimisen vuosi. Nyt on hyvä laatia hieman yhteenvetoa havainnoista matkan varrelta. 1. Teknologia on ke...