tiistai 20. elokuuta 2013

Köyhyys periytyvää?

Luin juuri Rosa Meriläisen kolumnin Helsingin Sanomissa ja olen mykistynyt.

Suora lainaus:
"Ihminen ei suunnittele ja toivo itselleen köyhyyttä. Siitä ei haaveilla. Se tulee. Ja se pysyy. Köyhyys periytyy. Helsingissä voi helposti olla toimeentulotukiasiakas kolmannessa polvessa."

Ensimmäisenä tulee mieleen, että mihin kirjoittaja perustaa tuon väittämän, että köyhyys on periytyvää? Ja käsittämätöntä on, että köyhyys olisi pysyvää? Mielestäni kumpikaan ei pidä paikkaansa. Toki voi olla mahdollista, että ihminen ei suunnittele itselleen köyhyyttä, kuin yhtälailla ihminen ei suunnittele itselleen rikkautta, mutta se ei tarkoita sitä, että köyhyys olisi periytyvää ja pysyvää. Juuri suunnitelman puute voi kenties olla yksi syy henkilön vallitsevaan tilanteeseen, mutta köyhyys ei ole periytyvää ja pysyvää.

Oman elämän suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa, elämä on arvokas. Elämä on täynnä vaihtoehtoja, on tunnistettava vaihtoehtoja ja tehtävä valintoja. Köyhyys on myös valinta, joko sinä valitset olevasi köyhä tai teet asian eteen jotain.

"Köyhien kyykyttäminen sen sijaan kiinnostaa useita hyväosaisia. Tämä on kansainvälinen ilmiö."

On sinusta itsestäsi kiinni kuinka sinä suhtaudut olosuhteisiin. "Kukaan ei saa sinua tuntemaan ala-arvoiseksi, ellet itse anna siihen suostumusta" -Eleanor Roosevelt

Voit olla köyhä ja onnellinen tai voit olla köyhä ja surullinen, mutta rahalla ei ole mitään tekemistä onnellisuuden kanssa. Onnellisuus tulee jostain muualta. Aivan sama kuin voit olla rikas ja onnellinen tai voit olla rikas ja surullinen. Rahalla ei ole mitään tekemistä onnellisuuden kanssa. On sinun omasta asenteesta kiinni oletko onnellinen vai et.

Tuli mieleen klassinen tarina kahdesta kaksoispojasta, jotka kasvoivat maailmaan samoista lähtökohdista. Toisesta tuli alkoholisti ja toisesta tuli menestynyt liikemies. Alkoholistilta kysyttiin, että miksi hänestä tuli juoppo? Johon hän vastasi:"koska isäni oli juoppo". Sitten kysyttiin menestyneeltä liikemieheltä miksi hän menestyi? "koska isäni oli juoppo" -hän vastasi.

Sitä voidaan joko elää ongelmassa tai hakea ratkaisu ja nämä ovat niitä valintoja vaihtoehtojen edessä. Yksi asia on varma, niin kauan kuin elämme tässä ajassa, on meillä ongelmia, niin rikkailla kuin köyhillä, kaikilla. On opittava tunnistamaan ja ratkaisemaan ongelmia.

"Täysin vailla tuloja elävien kotitalouksien määrä on tuplaantunut kymmenessä vuodessa."

Haluaisin mielelläni nähdä tämän tilaston? Ennen kaikkea kuinka monta kotitaloutta Suomessa on täysin vailla tuloja? Eikö Suomi ole hyvinvointiyhteiskunta, jossa sinä saat ainakin sosiaalihuollon toimeentulotukea hädän keskellä? Myös olen kuullut, että työttömälle jää enemmän rahaa kuin työssäkäyvälle, menemättä asiaan yhtään sen enempää.

Jos on köyhä, ei siihen tilaan tarvitse tyytyä. Jokaisella pallon tallaajalla on kykyjä ja ominaisuuksia, joita voi hyödyntää. Kirjasto on täynnä ideoita, jotka ovat piilossa kirjoissa. Ala lukea kirjoja ja kehitä taitojasi. Taloustaito on taito, jonka jokainen oppii halutessaan. Kyse on enemmän asenteesta kuin taidosta. Itsekuria ja määrätietoisuutta. Tavoitteiden asettamista ja niiden saavuttamista. Epäonnistumisia ja onnistumisia.

"Jos on oikeasti tarjota köyhälle töitä, siitä pitää maksaa oikeaa rahaa, eikä tukea, jolla varmistetaan ihmisen köyhyys"

Mitä on oikea raha ja mitä on leikkiraha? No, okei nyt meni jo saivartelun puolelle, mutta tässä asiassa olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä. Tukityöllistäminen on vääryyttä, joka vääristää markkinat ja asettaa yksilön tietoisesti eriarvoiseen asemaan. "Suomi kasvuun työllä!" Oletko kuullut tämän? Ratkaiseeko se köyhyyden, jos laitetaan kaikki 300.000 työtöntä työnhakijaa tukityöllistettyyn työhön?

Näihin pohdintoihin mukavaa päivän jatkoa!
Petri Rastas

ps. Köyhyys ei ole periytyvää!

torstai 8. elokuuta 2013

Oma asunto, sijoitus vai ei?

Onko oma asunto sijoitus vai ei? Tästä kysymyksestä on paljon mielipiteitä ja ajattelin tuoda myös oman mielipiteeni esille. Tuohon edellä esitettyyn suoraan kysymykseen on olemassa suora vastaus, kyllä, oma asunto on sijoitus, mutta asian laita ei suinkaan ole yhtä yksiselitteinen kun aletaan tarkastelemaan tarkemmin. Ei kuitenkaan mennä syvemmälle psykologiaan ja motiiveihin tai tarpeisiin miksi oma asunto ostetaan, mutta katsellaan oman asunnon hankintaa tulosten valossa. Sijoitusta tehdessä luonnollisesti halutaan sille mukavasti tuottoa. Oman asunnon kohdalla kysymys on siitä, minkälainen on strategiasi ja minkälaista tuottoa lähdetään hakemaan? On kuitenkin ymmärrettävä, että kassavirtasijoituksena pelkästään omassa käytössä oleva oma asunto ei mikään huippu tuottava ole, vaan päinvastoin, tuottaa se meille pääasiassa kuluja kuukausittaisessa kassavirrassa kun tuloslaskelmaa tarkastellaan. Sekä kiinteitä, että muuttuvia kuluja. Se ei kuitenkaan poissulje sitä asiaa, etteikö oma asunto voisi olla myös tuottava, mikäli asuntoa tai sen osaa vuokrataan, jolloin siitä voidaan saada vuokratuloja. Jos sinulla esimerkiksi on iso halli, voit tarjota varastotilaa sitä tarvitsevalle. Mutta kuten sanottu kaikki riippuu sijoittajasta itsestään ja hänen strategioistaan. Mutta toisaalta, harvoin oma asunto ostetaan sijoitusnäkökulmasta. Oman asunnon osto on kiistatta yksi isoimmista päätöksistä mitä ihminen tekee ja usein tämä ostettu asunto pidetään elämän loppuun saakka. Tämän vuoksi voidaan oman asunnon ostoa pitää isona päätöksenä, tehdäänhän se lopulta tunteen pohjalta.

Miksi oma asunto on sijoitus? Sitä voidaan pitää sijoituksena, koska se kasvattaa sinun varallisuuttasi. Sinun henkilökohtaisessa taseessasi oma asuntosi on omaisuutena. Eli se silloin tarkoittaa sitä, että se on sijoitettu varallisuuteen. Se mikä etu omassa asunnossa on, se voidaan ostaa osittain velkarahalla. Asunnossa on vakuusarvo hyvä, noin 70 %. Hyvin harva ostaa asunnon kokonaan käteisellä, vaan usein käytetään velkavipua. Omasta asunnosta kun on vapautunut vakuuksia, voidaan miettiä myös sijoitusasunnon hankintaa. Sijoitusasunto tuottaa vuokratuloa ja arvonnousua. Velkavipua hyödyntämällä voidaan päästä merkittäviin tuottoihin.

Jos asut nyt vuokralla ja haaveilet oman asunnon ostosta. Haluan antaa sinulle ajatuksen, entä jos ostatkin sijoitusasunnon oman asunnon sijaan ja jatkat vuokralla asumista? Seuraavana vuonna ostat toisen sijoitusasunnon ja jatkat edelleen vuokralla asumista. Kolmen vuoden päästä ostat vielä sijoitusasunnon ja sinulla on nyt kolme sijoitusasuntoa ja asut vielä vuokralla. Jatkat vuokralla asumista vielä pari vuotta ja sijoitustesi tuotoilla ostat perheellesi unelmiesi asunnon.

Haluan painottaa sitä, että minä en jaa sijoitusneuvoja vaan haluan antaa erilaisia näkökulmia, herättää sinussa ideoita. Sijoitukseen kuin sijoitukseen liittyy aina oma riskinsä ja on täysin kiinni sijoittajasta itsestä kuinka riskejä hallitaan. Riski liittyy myös oman asunnon sijoitukseen, riippumatta siitä onko kyseessä kerros-, rivi- vai omakotitalo.

Joka tapauksessa tämä oli mielipidekirjoitus kysymykseen onko oma asunto sijoitus vai ei ja mielestäni vastaus on kyllä, oma asunto on sijoitus.

Antoisaa päivänjatkoa,
Petri Rastas



Blogitekstisuositus

8 Totuutta Elämästä

Vuosi 2015 oli matkustamisen ja tutkimisen vuosi. Nyt on hyvä laatia hieman yhteenvetoa havainnoista matkan varrelta. 1. Teknologia on ke...