torstai 2. toukokuuta 2013

Rikkaat rikastuvat, köyhät köyhtyvät

En voi olla kirjoittamatta sellaisesta asiasta kuin "rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät". Törmään useasti kyseiseen lauseeseen milloin missäkin yhteydessä ja haluan avata hieman omaa filosofiaani mitä tulee rikkauteen ja köyhyyteen. Olet kenties kuullut joskus tämän otsikon. Mitä se sinulle tarkoittaa? Kysymys on loppujen lopuksi hyvin yksinkertainen. Vastauksen tulisi olla myös yksinkertainen. Jos puhutaan rahasta, rikkaat saavat enemmän rahaa ja köyhät saavat vähemmän rahaa? Mikä on enemmän rahaa ja mikä on vähemmän rahaa? Enemmän ja vähemmän ovat suhteellisia käsitteitä, joita aivot eivät ymmärrä ennen kuin annat niille tarkoituksen mukaisen määritelmän. Toiselle 100.000€ voi olla paljon rahaa ja toiselle 100.000.000€ voi olla vähän rahaa. Näin ollen täytyy sinun itse itsellesi määrittää mikä on sinulle paljon rahaa ja mikä on sinulle vähän rahaa. Rahatalous kuitenkin on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaista ja matematiikka hoitaa oman osuutensa kertomalla ne faktat, kuinka paljon on tuloja, kuinka paljon on menoja, kuinka paljon on varallisuutta ja kuinka paljon on velkaa.

Jotta sinulla olisi enemmän rahaa, kuluta vähemmän kuin ansaitset. Yksinkertaista. Jos tienaat 2.000€ ja kulutat 1.800€, olet voitolla. Jos tienaat 2.000€ ja kulutat 2.500€, olet ennen pitkää pulassa. Jos tienaat 20.000€ ja kulutat 10.000€, olet voitolla. Jos tienaat 20.000€ ja kulutat 40.000€, olet ennen pitkää pulassa. Ei ole niin väliä mitä ne luvut ovat tulojen ja menojen osalla, mutta sillä on merkitystä mikä on lopputulos tulojen ja menojen suhteen, eli mitä jää niin sanotusti viivan alle. Jos sinulla on suuret tulot, on rikastuminen luonnollisesti nopeampaa, kuin jos sinulla on pienet tulot, saattaa se kestää vähän kauemmin. Joka tapauksessa toimintaperiaate on aina sama olivatpa ne luvut mitä tahansa. Jos haluat rikastua, kuluta vähemmän kuin ansaitset ja kasvata varallisuuttasi. Jos haluat olla köyhä, olet aina köyhä jos elät yli varojesi kuluttamalla enemmän kuin ansaitset, mutta sen valinnan teet sinä. Unohda pikavipit ja kulutusluotot, jos sinulla ei ole varaa hankkia jotain, et hanki, piste. Jos hankit jotain, varmista että sinulla on varaa tehdä kyseinen hankinta. Jos haluat uuden auton, säästä rahat uuteen autoon. Oli hankintasi mikä tahansa, on se paljon arvokkaampi jos olet nähnyt vaivaa sen hankkimiseksi, esimerkiksi säästämällä tai sijoitustesi tuotoilla. Kulutusluotoilla tehdyt hankinnat menettävät arvostuksensa nopeasti. 

Jos olet rikas, miksi sinä rikastut enemmän? Jos olet köyhä, miksi sinä köyhdyt enemmän? Mitä rikkaat tekevät erilailla kuin köyhät? Haluatko olla rikas? Miksi et tekisi niin kuin rikkaat tekevät? Rikkaat kasvattavat varallisuuttaan, miksi sinä et kasvattaisi varallisuuttasi? Sinun taloudellinen tilanteesi on juuri sellainen kuin millaiseksi sinä itse olet sen tehnyt. Saatko mielestäsi liian vähän palkkaa? Pyydä palkankorotusta. Hanki parempi palkkainen duuni. Eikö löydy. Pistä firma pystyyn ja palkkaa itsesi ja määritä oma tulotasosi. Onko kuukausimenosi liian suuret tuloihisi nähden? Karsi menosi.

Se onko sinulla rahaa tai ei, on täysin sinusta itsestäsi kiinni. Voit toki aina syyttää olosuhteita, mutta mitään ei muutu jos sinä itse et muuta olosuhteitasi ja tilannettasi. Voit aina syyttää yhteiskuntaa, hallitusta, pomoasi, puolisoasi, yrityksiä, verotusta, vuoden aikoja, sateista päivää, aurinkoista päivää, naapurin kissaa, mutta mitä sillä kaikella syyttelyllä halutaan saavuttaa ja viekö se tilannettasi yhtään eteenpäin? Jos haluat enemmän rahaa, on sinun tehtävä enemmän rahaa. Älä valita tilannettasi, itse olet oman tilanteesi luonut. "En mää oo oikein säästäjä-tyyppiä" Opettele säästämään. Opettele sijoittamaan. Opettele luomaan varallisuutta. Opettele hankkimaan lisää tulovirtoja eri lähteistä. Älä jätä tulojasi vain yhden tulovirran varaan. Olet pulassa jos se katkeaa. Luo kassavirtoja eri tulolähteistä niin et ole riippuvainen ja sinulla on enemmän valinnan vaihtoehtoja. Kaikki voidaan oppia, kysymys on, oletko halukas oppimaan. Haluatko, että joku ohjaa sinua vai haluatko itse ohjata itseäsi? Jos haluat rikastua niin tee niinkuin rikkaat tekevät. Ei ole väliä mikä on tämän hetkinen tilanteesi, sillä on väliä mitä teet tästä eteenpäin. Ellet ota ensimmäistä askelta, et koskaan tule menemään eteenpäin. Rikkaat keskittyvät varallisuutensa kasvattamiseen, mihin sinä keskityt? Uskon, että tänä päivänä on paljon helpompaa ansaita miljoona kuin 20 vuotta sitten. Ja totuus on, tilastojen mukaan tänä päivänä on enemmän miljonäärejä kuin 20 vuotta sitten. Se oletko sinä menossa kohti miljoonaa vai et, on sinusta kiinni. Rikkaat rikastuvat sen vuoksi kuinka he käyttävät rahaa. Köyhät köyhtyvät sen vuoksi kuinka he käyttävät rahaa. Se kumpaan sinä kuulut on siitä kiinni kuinka sinä käytät rahaa?

Eli jos haluat rikastua, tee niin kuin rikkaat tekevät. Jos haluat köyhtyä, tee niin kuin köyhät tekevät. Valinta on sinun.

Petri RastasBlogitekstisuositus

8 Totuutta Elämästä

Vuosi 2015 oli matkustamisen ja tutkimisen vuosi. Nyt on hyvä laatia hieman yhteenvetoa havainnoista matkan varrelta. 1. Teknologia on ke...