torstai 8. elokuuta 2013

Oma asunto, sijoitus vai ei?

Onko oma asunto sijoitus vai ei? Tästä kysymyksestä on paljon mielipiteitä ja ajattelin tuoda myös oman mielipiteeni esille. Tuohon edellä esitettyyn suoraan kysymykseen on olemassa suora vastaus, kyllä, oma asunto on sijoitus, mutta asian laita ei suinkaan ole yhtä yksiselitteinen kun aletaan tarkastelemaan tarkemmin. Ei kuitenkaan mennä syvemmälle psykologiaan ja motiiveihin tai tarpeisiin miksi oma asunto ostetaan, mutta katsellaan oman asunnon hankintaa tulosten valossa. Sijoitusta tehdessä luonnollisesti halutaan sille mukavasti tuottoa. Oman asunnon kohdalla kysymys on siitä, minkälainen on strategiasi ja minkälaista tuottoa lähdetään hakemaan? On kuitenkin ymmärrettävä, että kassavirtasijoituksena pelkästään omassa käytössä oleva oma asunto ei mikään huippu tuottava ole, vaan päinvastoin, tuottaa se meille pääasiassa kuluja kuukausittaisessa kassavirrassa kun tuloslaskelmaa tarkastellaan. Sekä kiinteitä, että muuttuvia kuluja. Se ei kuitenkaan poissulje sitä asiaa, etteikö oma asunto voisi olla myös tuottava, mikäli asuntoa tai sen osaa vuokrataan, jolloin siitä voidaan saada vuokratuloja. Jos sinulla esimerkiksi on iso halli, voit tarjota varastotilaa sitä tarvitsevalle. Mutta kuten sanottu kaikki riippuu sijoittajasta itsestään ja hänen strategioistaan. Mutta toisaalta, harvoin oma asunto ostetaan sijoitusnäkökulmasta. Oman asunnon osto on kiistatta yksi isoimmista päätöksistä mitä ihminen tekee ja usein tämä ostettu asunto pidetään elämän loppuun saakka. Tämän vuoksi voidaan oman asunnon ostoa pitää isona päätöksenä, tehdäänhän se lopulta tunteen pohjalta.

Miksi oma asunto on sijoitus? Sitä voidaan pitää sijoituksena, koska se kasvattaa sinun varallisuuttasi. Sinun henkilökohtaisessa taseessasi oma asuntosi on omaisuutena. Eli se silloin tarkoittaa sitä, että se on sijoitettu varallisuuteen. Se mikä etu omassa asunnossa on, se voidaan ostaa osittain velkarahalla. Asunnossa on vakuusarvo hyvä, noin 70 %. Hyvin harva ostaa asunnon kokonaan käteisellä, vaan usein käytetään velkavipua. Omasta asunnosta kun on vapautunut vakuuksia, voidaan miettiä myös sijoitusasunnon hankintaa. Sijoitusasunto tuottaa vuokratuloa ja arvonnousua. Velkavipua hyödyntämällä voidaan päästä merkittäviin tuottoihin.

Jos asut nyt vuokralla ja haaveilet oman asunnon ostosta. Haluan antaa sinulle ajatuksen, entä jos ostatkin sijoitusasunnon oman asunnon sijaan ja jatkat vuokralla asumista? Seuraavana vuonna ostat toisen sijoitusasunnon ja jatkat edelleen vuokralla asumista. Kolmen vuoden päästä ostat vielä sijoitusasunnon ja sinulla on nyt kolme sijoitusasuntoa ja asut vielä vuokralla. Jatkat vuokralla asumista vielä pari vuotta ja sijoitustesi tuotoilla ostat perheellesi unelmiesi asunnon.

Haluan painottaa sitä, että minä en jaa sijoitusneuvoja vaan haluan antaa erilaisia näkökulmia, herättää sinussa ideoita. Sijoitukseen kuin sijoitukseen liittyy aina oma riskinsä ja on täysin kiinni sijoittajasta itsestä kuinka riskejä hallitaan. Riski liittyy myös oman asunnon sijoitukseen, riippumatta siitä onko kyseessä kerros-, rivi- vai omakotitalo.

Joka tapauksessa tämä oli mielipidekirjoitus kysymykseen onko oma asunto sijoitus vai ei ja mielestäni vastaus on kyllä, oma asunto on sijoitus.

Antoisaa päivänjatkoa,
Petri RastasBlogitekstisuositus

8 Totuutta Elämästä

Vuosi 2015 oli matkustamisen ja tutkimisen vuosi. Nyt on hyvä laatia hieman yhteenvetoa havainnoista matkan varrelta. 1. Teknologia on ke...