tiistai 22. lokakuuta 2013

Säästäminen, täh? osa2.

Tervetuloa takaisin rakas lukijani. Jatketaan siitä mihin viimeksi jäätiin, eli säästämiseen. Kuten jo aiemmassa kirjoituksessa mainitsin, "säästäminen on järkevää tiettyyn rajaan saakka." Mikä se raja sitten on, saatat miettiä?

Pohditaan ensin niitä syitä, koska syyt on jokaiselle eri vaikka toki voi olla ja varmasti onkin yhtäläisyyksiä. Yksi tärkeä syy on taloudellisen turvallisuuden tunteen lisääminen. Tähän on syytä ottaa myös esimerkkilukuja havainnollistamiseksi.

Ajatellaan, että henkilön "Amanda" kuukausimenot ovat yhteensä 1.500 euroa kuukautta kohden ja hän myös ansaitsee 1.500 euroa kuukaudessa.

Tulot: 1500 €
Menot: 1500 €
Tulos: 0€

Säästöt: 9000 €

"Amanda" haluaa lisätä taloudellista turvaa äkillisen elämäntilanteen muutoksen varalle ja onkin onnistunut säästämään kuuden kuukauden menoja vastaavan summan. Todella dramaattiseen muutokseen on tietysti olemassa erilaiset vakuutukset, mutta jos ajatellaan, että tuloissa tapahtuu muutosta siten, että kuukausittaiset tulot tippuvat syystä jos toisesta.

Tuolla kuukausimenolla "Amandan" on pitänyt ansaita vähintää 1.500 euroa tullakseen toimeen joka kuukausi, jonka hän on myös tässä esimerkissä ansainnutkin. Jos nyt käy niin, että tulot vähenee vaikka 1.000 euroon, syntyy joka kuukausi 500 euroa alijäämää, joka johtaa velkaantumiseen.

Tulot: 1000 €
Menot: 1500 €
Tulos: -500 €

"Amandalla" on kuitenkin säästössä 9.000 euroa, joka vastaa kuutta kuukautta (1500*6=9000) menojen osalta. Hänen tulonsa ei kuitenkaan pudonnut aivan nolliin, vaan 9000 säästöillä "Amanda" pystyy ylläpitämään olemassa olevaa elintasoaan 18 kuukautta ennen kuin säästöt ovat loppuneet (9000/500=18).

Mitä arvelet, jos sinulla olisi säästössä puolen vuoden tai vuoden turvapuskuri, antaisiko se sinulle taloudellista turvaa? Kyllä varmasti. Puoli vuotta on tarpeeksi pitkä aika reagoida muutoksiin ja alkaa tarvittaviin toimenpiteisiin tulojen lisäämiseksi ja/tai menojen vähentämiseksi tulotasoa vastaavalle tasolle.

Säästämisen rajasta puhuttaessa, mielestäni raja kulkee yhden vuoden menoja vastaavassa summassa, miksi?

Oletko kuullut puhuttavan inflaatiosta? Mitä tämä inflaatio oikein käytännössä tarkoittaa? Inflaatio on toisin sanoen rahan ostovoiman heikkeneminen, joka tosin on enemmän seuraus kuin syy. Inflaatio syntyy siitä kun tuotetaan lisää rahaa, eli setelipainokone keskuspankissa painaa lisää rahaa tai luodaan uutta velkaa tai tehdään uusia "olemattomia" johdannaissopimuksia, joka tapauksessa joka kerta kun rahan tai tarkemmin sanottuna valuutan määrää lisätään, syntyy inflaatio. Tämä johtaa siihen, että kuluttajahinnat nousevat, luonnollisesti, koska on enemmän rahaa jaossa, toisin sanoen ostovoima heikkenee.

Kulta on arvokasta, koska sitä on niukasti maailmassa. Kullan arvo heikkenee kun sitä tuotetaan enemmän. Raha oli ennen sidottu kultakantaan, joka tarkoitti sitä, että pankit pystyivät painamaan seteleitä vain sen määrän, mitä niillä oli holvissa arvometalleina, mutta presidentti Nixon irrotti rahan kultakannasta, joka vapautti rahamarkkinat ja valuutan. Tänä päivänä rahan arvo kullassa mitattuna on vain murto-osa siitä mitä se oli ennen 70-lukua.

Mitä inflaatio tekee säästöille? Ostovoiman heikentyminen on sitä, että samalla rahalla saadaan vähemmän, muistatko esimerkiksi mitä kahvipaketti maksoi kymmenen vuotta sitten ja mitä se maksaa tänään? Kuluttajahinnat ovat nousseet ja kahvipaketti maksaa tänä päivänä enemmän kuin kymmenen vuotta sitten, tämän vuoksi tämän päivän rahapelisäännöillä sinä et voi säästää itseäsi vauraaksi, koska pankkien ja luottolaitosten maksamat korot talletuksille ovat olleet vähemmän kuin inflaatio, toisin sanoen makuuttamalla rahaa tilillä, todellisuudessa sen ostovoima vähenee. Vaurastumiseen tarvitaan tämän päivän maailmassa toisenlaiset keinot ja vahvimmat vaihtoehdot siihen ovat sijoittaminen ja yrittäminen.

Säästäminen on järkevää ja on suositeltavaa tehdä itselleen ja perheelleen vähintään puolen vuoden turvapuskuri. Inflaatio kuitenkin nakertaa säästöjäsi koko ajan pois, eihän se raha itsessään sieltä katoa, mutta sen ostovoima on vähemmän kuin aiemmin.

Säästää voi myös erilaisiin matalariskisiin rahastoihin. Sijoitusmielessä rahastot ovat heikkoja pienen tuoton vuoksi ja tuottoa syövät myös hallinnointipalkkiot, mutta säästämiseen joku korkorahasto on oiva vaihtoehto.

Kulutussäästäminen on oma taiteenlaji. Tarkkailemalla omaa kulutustaan ja pohtimalla säästökeinoja voidaan hyvinkin pienellä trimmauksella saada merkittäviä tuloksia kuukausittaiseen kassavirtaan. Säästämiskohteista on kirjoitettu miljoonia blogeja, tutustu niihin.

Nyrkkisääntönä pidettäköön "kiinteissä kuluissa" säännöllisin väliajoin kilpailuttaminen. Itse kilpailutan joka vuosi vakuutukset ja sähkön. Sähkö on kallista ja joka talvi valitsen tarkan hinnan sähkön kulutukselle, kesällä muutan sopimuksen pörssisähköön.

Säästämisestä seuraava videopätkä kertoo kaiken humoristisella tavalla:Säästämisintoa, intoa säästämiseen!
Petri Rastas

Blogitekstisuositus

8 Totuutta Elämästä

Vuosi 2015 oli matkustamisen ja tutkimisen vuosi. Nyt on hyvä laatia hieman yhteenvetoa havainnoista matkan varrelta. 1. Teknologia on ke...