tiistai 5. marraskuuta 2013

Cold calling -tapaus

Tänään tuli kyllä aivan loistava tarjous. Loistavuudella tarkoitan lähinnä huvittavaa. Se oli tällainen "kylmä kontakti" eli "cold calling" yhteydenotto, jossa "Pertti Perämäki" (nimi muutettu) soitti yrityksestä x.

Kuulin jo ensimmäisten sanojen aikana kuinka kaveria langan toisessa päässä jännitti soitto tuntemattomalle ihmiselle ja vielä tarkoituksena myydä edustamansa yrityksensä tuotetta. Voin vain kuvitella kuinka puntti tutisi ja kylmä hiki valtasi otsaa ajatellessa vain yhtä asiaa: älä vastaa, älä vastaa.

Aikanaan aloittaessani myyntihommat jännitin itsekin soittamista tuntemattomille. Se on aivan luonnollinen reaktio. Puhelulinjan antaessa "tuuttaus" -ääntä tasaisin väliajoin toivoi vain, ettei linjan päässä kukaan vastaisi.

Minä vastasin puheluun, vaikka en tuntenut numeroa ja puhelun alun änkytyksestä selvittyään päästiin itse asiaan ja puhelun tarkoitukseen. Tähän väliin sanottava, etten ymmärrä ihmisiä, jotka eivät vastaa puheluun tai jos kyseinen hetki ei anna myöten puhua puhelimessa, voi kohteliaasti pyytää soittamaan myöhemmin uudelleen tai soittaa takaisin kun on sopivampi hetki.

Puhelu noudatti hyvin tuttua myyntikaavaa, mutta hetkeä myöhemmin tapahtui itselläni totaali repeäminen ja pyysin laittamaan lisäinfoa sähköpostiini, koska en yksinkertaisesti voinut enää pidätellä nauruani ja jatkaa keskustelua, kaikella kunnioituksella kyseistä henkilöä kohtaan.

Se mikä sai hymyn korviin ja reagoimaan edellä mainitun tavoin, johtui suomalaisesta rehellisyydestä. Kun myyntiopuksen teksti oli luettu läpi, olettamus on hyvin vahva tekstin lukemisen puolesta, sillä hetkittäin kysyin kysymyksiä, joihin olisin mielelläni halunnut vastauksia, koska tuote jota hän oli tarjoamassa on ajankohtainen ja tarpeellinen, ei hän kuitenkaan kuunnellut kysymyksiä ollessaan niin keskittynyt tekstin lukemiseen.

Loppu viimein tämä myyntimies pamauttaa epätoivon sanelemana:

"Mä oon pelkkä työharjoittelija, ota ny tää diili ni mä pääsen eroon tästä harjottelusta."

Toivon vilpittömästi, että kaveri sai jonkun kanssa diilin aikaiseksi. Puhelinmyynti on kovaa duunia. Torjutuksi tuleminen on suurimmassa osassa kontakteja läsnä ja vastaväitteitä kohtaan on oltava napakat perustelut, mutta klassinen sanonta harjoitus tekee mestarin.

Tsemppiä!
Petri Rastas

Blogitekstisuositus

8 Totuutta Elämästä

Vuosi 2015 oli matkustamisen ja tutkimisen vuosi. Nyt on hyvä laatia hieman yhteenvetoa havainnoista matkan varrelta. 1. Teknologia on ke...