torstai 14. marraskuuta 2013

Jälleen yksi puhelinmyynti tapaus

Kyllä puhelinmyyjät on tänään sitten aktiivisia vai onko käynyt ihan sattumalta bingovalinnoissa minun puhelinnumero, en tiedä. Joka tapauksessa olen aina kiinnostunut edullisimmista vaihtoehdoista koskien oman talouteni kulurakennetta.

Yksi puhelu koski erästä kiinteää kustannusta ja siksi kuuntelin tarkkaan mitä myyjällä oli asiaa. Erityisesti siksi, koska hän ensimmäisenä sanoillaan kertoo antavansa edullisemman hinnan kuin mikä nykyinen voimassa oleva sopimus on kilpailijalla, vielä kuitenkaan hintaa paljastamatta, mutta minussa se herätti mielenkiinnon ja korkean odotusarvon ja halusin kuunnella tarkkaan.

Puhelun edetessä hän lopulta kertoo hinnan tarjoukseensa, olin jo useaan kertaan sitä yrittänyt mieheltä saada julki. Samassa hetkessä, kun myyjä paljastaa hinnan, olin pudota penkiltä, se suoranaisesti sai minut ärtyneeksi. En kuitenkaan pudonnut penkiltä, vaan pomppasin pystyyn sillä en voinut olla enää paikallani.

Tuntemani ärtymys oli aivan luonnollinen reaktio, koska se perustui odotusarvoon, jonka hän oli antanut puhelun alussa. Olettama siihen, että tarjous olisi edullisempi kuin nykyinen sopimus heidän kilpailijan kanssa, kuten hän juuri hetki sitten oli sanonut. Näinhän ei tietenkään ollut.

Myyjän antama tarjous oli paljon korkeampi kuin nykyinen olemassa oleva sopimukseni. Oli jopa pöyristyttävä tarjous nykyiseen verrattuna. Olin jo melkein alkamassa nöyryyttämään kaveria linjan toisessa päässä, mutta hillitsin itseni.

Puhelun keskustelu vaihtui myyjän tarjouksesta hänen uteliaisuuteen kilpailijaansa kohtaan. Hänen edustamansa yhtiön kilpailijan ja minun välinen sopimus on meidän välinen asia, joten hyvin nopeasti katkaisin utelut ja tiedustelut ja ohjasin keskustelun takaisin hänen edustamaansa yhtiöön ja tarjoukseen.

Tarjouskilpailu on aina hyvästä, mutta ärtymykseni sai aikaan se, ettei hän lunastanut lupaustaan edullisemmasta tarjouksesta.

En voinut olla antamatta neuvoja myyjälle. Kerroin hänelle, että vaihtaa alkuspiikin välittömästi, sillä nykyinen antaa harhaanjohtavan kuvan ja luo korkean odotusarvon potentiaaliselle asiakkaalle.

Odotusarvo kun luodaan, se pitää pystyä lunastamaan. Odotus, on jotain mitä odottaa ja arvo, on mikä arvo sille annetaan. Mikäli odotusarvoa ei täytetä, on tuloksena pettymys.

Puhelun lopputulos: myyjä sai herätettyä asiakkaan(minun) mielenkiinnon sanomalla "mä annan sulle edullisemman sopimuksen kuin mikä sulla nyt on".

Myyjä ei kuitenkaan lunastanut lupaustaan ja näin ollen sopimusta ei syntynyt.

Kaikille myyjille tiedoksi, kun lupaatte jotain, pitäkää lupauksenne ja jos haluatte asiakkaan tyytyväiseksi, antakaa jotain extraa, jotain enemmän jota asiakas ei osaa odottaa. Jos haluatte tyytymättömiä asiakkaita, luvatkaa ja älkää lunastako lupauksia.

Hymyä!
Petri Rastas

Blogitekstisuositus

8 Totuutta Elämästä

Vuosi 2015 oli matkustamisen ja tutkimisen vuosi. Nyt on hyvä laatia hieman yhteenvetoa havainnoista matkan varrelta. 1. Teknologia on ke...