keskiviikko 24. elokuuta 2016

Suomi nousuun

Hyvää huomenta, ainakin siltä se tuntuu pitkän hiljaiselon jälkeen blogitekstien rintamalla, mutta nyt on avattava sanainen arkku.


Seuraan aktiivisesti yhteiskunnallisia asioita ja toisinaan otan myös kantaa niihin. Pääministeri Sipilä kertoo, että talouskasvu on lähtenyt liikkeelle. Ministeri Orpo kertoo, että talous on vaikeassa tilassa.


Keskusteleekohan nämä ministerit keskenään ollenkaan mitä julkilausumia he suustaan päästävät, kovin kuulostaa ristiriitaiselta?


Joka tapauksessa pohditaanpa tuota Orpon kertomaa, jossa hän mainitsee talouden olevan kymmenen vuoden takaisella tasolla.


Olen politiikkaa seurannut aktiivisesti enemmän kuin tuon kymmenen vuotta, mutta mitä tuon kymmenen vuoden aikana on tapahtunut poliittisella rintamalla?


Minä en lähde yksityiskohtiin, kuten milloin arvonlisäveroa on nostettu tai laskettu tai muihin "juustohöyliin" jota nykyinen hallitus tekee, vaan pitäydyn kokonaisuudessa ja sen vaikutuksesta kansantalouteen.


Kylmä tosiasia on se, että kymmenen vuoden aikana byrokratiaa/sääntöjä/normeja on lisätty niin valtavasti, että alkaa yrityksillä toimintaedellytykset olla sitä luokkaa kuin lapsi hiekkalaatikolla toivomassa "älä tule paha kakku, tule hyvä kakku".


Muutama esimerkki aivan järjettömistä säännöistä:


* tähtisädetikkujen käyttö on kielletty alle 18-vuotiailta (mutta haulikolla voi ampua 15-vuotias)
* Maalaiskauppa Pirkkalassa pisti lapun luukulle, koska terveysviranomaiset määräsivät itse tehdyt pullat siirrettäväksi myyntiin kaupan ulkopuolelle. Miksi ihmeessä tilamyymälässä ei saisi myydä itse tehtyä pullaa?
* Keskiolutta ei saa myydä huoltoasemilla eikä kaupoissa ennen kello yhdeksää aamulla, vaikka kauppa aukeaisi kahdeksalta.
* Hääkyltti on tilapäinen opaste, johon tarvitaan ELY-keskuksen lupa.
* Voit ostaa anniskeluravintolassa itsellesi vain yhden alkoholiannoksen kerralla.
* Kuntien 535 lakisääteisen tehtävän joukossa on muun muassa velvollisuus valvoa solariumlaitteita ja käyttäjien 18 vuoden ikärajan noudattamista.
* Ruokaravintoloihin ei voi tuoda omaa viinipulloa nautittavaksi korkkausmaksua vastaan. Ravintolasta ei myöskään voi ostaa viinipulloa mukaan.
* Jotkut koulut kieltävät lapsilta pyöräilyn kouluun, koska koulujen pihalta ei löydy erikseen osoitettuja pyöräpaikkoja kaikille oppilaille.
* Nelivetotraktoria voi ajaa teini, mutta autoa saa ajaa vain täysi-ikäinen
* Jalankulkijan on käytettävä jalkakäytävää tai piennarta. Hän ei kuitenkaan saa jalkakäytävällä taluttaa polkupyörää tai mopoa, kuljettaa potkukelkkaa, hiihtää, luistella eikä kantaa kookasta taakkaa, jos siitä voi aiheutua huomattavaa haittaa muille jalankulkijoille.

Aina kun luodaan joku sääntö, on sille luotava valvova viranomainen. Näitä viranomaisia sitten onkin tupsahdellut kymmenen vuoden aikana jo melkoinen armeija.


Mitä se käytännössä tarkoittaa? Julkisen talouden paisuttamista. Nyt kuullaan joka puolelta, miten julkinen talous ei ole tasapainossa, no ei varmasti ole, jos sitä joka vuosi paisutetaan typerillä direktiiveillä. Budjetit ovat vuosi toisensa jälkeen alijäämäisiä. Pää pois ahterista ja katsomaan todellisuutta.


Sosiaaliturvaa ollaan paisutettu. Sossutuki on jo sillä tasolla, että työnteko ei ole kiinnostavaa, koska sama raha tulee tekemättä mitään tai ainakin hyvin lähelle, mutta joissain tapauksissa jopa enemmän.


Esimerkiksi ansiosidonnaisella päivärahalla aikaisemmin mediaanitulotasoa nauttinut työtön saa työttömänä ollessaan enemmän rahaa kuin alemmissa yleissitovan työehtosopimuksen töissä. Kiinnostaako silloin työnteko, no ei varmasti.


Työnantaja maksaa duunarin palkasta enemmän valtiolle ja vakuutusyhtiöille kuin itse duunarille. Eiköhän tuon pitäisi olla toisinpäin, täh?


Ei tarvitse kovin ruudinkeksijä olla miten julkinen talous korjataan?


* Virkamiesarmeijan karsiminen, typerät direktiivit ja säännöt pois (annetaan mahdollisuus omille aivoille)
* Sossutukien leikkaaminen/yksinkertaistaminen (peruspäivärahan korotus ja toimeentulotuen lopetus, ei ihmisiä pidä luukulta luukulle passittaa)
* Yritystukien lopetus (jos yritys ei pärjää ilman valtiontukea, niin ei sen olemassa oloa tarvita)
* Rohkeasti siirtyminen markkinatalouteen, pois suunnitelmataloudesta ja kieltolaista
* PK-sektorille edellytykset harjoittaa liiketoimintaa ansiotarkoituksessa
* Verotusaste Eurooppalaiselle keskiarvolle


Mikä siinä on niin vaikeaa?


Pohtii Petri



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

8 Totuutta Elämästä

Vuosi 2015 oli matkustamisen ja tutkimisen vuosi. Nyt on hyvä laatia hieman yhteenvetoa havainnoista matkan varrelta. 1. Teknologia on ke...