keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Uusia ajatuksia

"Kyllä elämä on ihanaa kun sen oikein oivaltaa" vai miten se meni? Kuinka kasvaa ihmisenä? Samalla ajatuksentasolla eläminen ei nosta sinua uudelle tasolle, vaikka kuinka toivoisit. Haluatko kehittyä? Haluatko nousta uudelle tasolle ja nostaa elämäsi laatua? Kuka ei haluaisi? Uskon että suurin osa ihmisistä haluaisi kaikkea maan ja taivaan väliltä, miksi vain niin harvat saavuttavat sen mitä tavoittelevat? No, tähän voi olla tietysti useita eri syitä. Olen suurimman osan elämästäni viettänyt sen ajatuksen kanssa, että "kolikolla on aina kaksi puolta" on jokotai, kyllä ja ei, on musta ja valkoinen, toisin sanoen on pelkästään kaksi vaihtoehtoa, voitto tai häviö, rikas tai köyhä, voit itse halutessasi miettiä lisää. Puolisoni usein muistuttaa että voi olla muitakin vaihtoehtoja, ei elämä voi olla niin mustaa ja valkoista. Sen ajatuksen kanssa on ollut helppo elää, mutta kuinka rajoittavaa se lopulta onkaan. Elämässä on ja pitääkin olla useita eri vaihtoehtoja, joista sinä valitset sen juuri sinulle sopivimman vaihtoehdon. Mitä yleensä tapahtuu? On joku tilanne mikä täytyy ratkaista ja ensimmäisenä mieleen tullut vaihtoehto on vaihtoehto yksi, toisena vaihtoehtona voidaan käyttää vertailuna vaihtoehtoa yksi ja valitaan näistä vähemmän huonoin vaihtoehto. Sen sijaan, että kävisit läpi kaikki mahdolliset eri vaihtoehdot tyydytkin kahteen ensimmäisenä mieleen tulleeseen ja usein näitä vaihtoehtoja ohjaa jokin pelonomainen tunne, jonka pohjalta teet valintasi.

Yksi syy miksi ei saavuta tavoitetta voi johtua siitä niinkin yksinkertaisesta syystä että ei ole sitä tavoitetta mitä tavoitella. Jos sinä haluat saavuttaa jotain, tulee sinulla olla tavoite kirkkaana mielessä ja myös konkreettisesti nähtävillä. Onko se tavoite sinulle tärkeä? Motivoiko se sinua? Haluatko uuden auton, veneen, talon, huvilan tai oman elokuvateatterin? Kysy itseltäsi: "mitä minä haluan?". Onko se sinulle kuinka tärkeä? Kun tiedät mitä haluat, aseta tunne sen tavoitteen taakse. Jos haluat talon, kuvaile minkälaisen talon sinä haluat? Kuinka paljon neliöitä siinä talossa on? Monta kerrosta ja monta huonetta siinä on? Onko parveketta tai terassia, minkälainen? Minkälainen sauna vai onko saunaa ollenkaan? Nyt kun sinulla on tavoite ylhäällä, laittaako se sinut toimimaan? "Oishan se kiva tollane talo". Onko se "kiva" tarpeeksi voimakas, että se saa sinut nousemaan joka aamu virkeänä tavoittelemaan sitä taloa.  Aseta tunne sen tavoitteen taakse niin se motivoi sinua, eli kysy itseltäsi "miksi minä haluan sen talon?". Tuoko se turvallisuuden tunteen sinulle ja perheellesi, jos turvallisuus on sinulle tärkeä tunne. Onko perheesi sinulle tärkeä? Haluatko, että lapsesi kasvaa ja varttuu huonomaineisella alueella vai haluatko antaa lapsellesi turvallisen ja parhaan mahdollisen kasvuympäristön? Tavoite itsessään ei ole tärkeä ennen kuin annat sille merkityksen, syy miksi haluat saavuttaa sen tavoitteen jonka haluaisit saavuttaa, antaa sinulle polttoainetta matkallasi ja tekee tavoitteesta tavoittelemisen arvoisen. Ryhdy toimimaan.
Noustaksesi uudelle tasolle, tulee sinun muuttaa ajatuksiasi. Haluatko lisätä varallisuuttasi ja saada enemmän tuloja kuin mitä nyt saat? Kun jatkat samaa rataa kuin tähänkin mennessä, luuletko että viiden vuoden päästä olisi tilanne jotenkin muuttunut, muuta kuin tullut viisi vuotta lisää ikää. Se on illuusiota odottaa jotain muuta tulosta tekemällä samoja asioita päivästä toiseen vuosien ajan. Katso itseäsi nyt ja viisi vuotta taaksepäin, mitkä olivat tulokset silloin ja mitkä ne ovat nyt, onko toimintasi muuttunut vai oletko edelleen samassa työpaikassa, sama palkka ja kulutustottumukset.  Elätkö "yli varojesi" vai sijoitatko ylimääräset tulosi? Muuttamalla ajatuksesi ja toimintasi muutat tuloksesi. Yksi hyvä keino tähän on mennä kirjastoon ja tutustua menestyneiden ihmisten elämänkertoihin. Lue innostavia kirjoja, positiivisuus herättää positiivisuutta. Käy valmennuksissa, siellä tapaat menestyneitä ihmisiä, saat uusia ajatuksia ja motivaatiota. Muuta päivittäisiä rutiinejasi. Onko telkkari sinulle kuin pyhä lehmä? Oletko laskenut kuinka paljon aikaa päivässä kulutat katsomalla televisiota? Entä mitä se on viikossa tai vuodessa? Tallentavat digiboxit ovat mielenkiintoinen keksintö, voi laittaa tallentumaan sen kiinnostavan ohjelman ja katsoa sen silloin kun itsellesi parhaiten sopii. Katsoin juuri monta tuntia tallenteita itselläni on katsomatta, luku oli huima 2748tuntia, ei ole ihan hetkeen tullu katottuu töllöö. Viikossa on 168 tuntia jos nyt aloittaisi katsomisen menisi siihen aikaa neljännes vuosi yötä päivää. Taitaa jäädä katsomatta. Elokuva viikossa sohvalla köllien on se minun lepohetkeni, jossa poistun hetkeksi pois tästä ajasta keskittyneenä pelkästään elokuvan lumoihin.

Ne päivittäiset valinnat ohjaavat meidän elämämme suuntaa, on meistä itsestä kiinni mitä valitsemme. Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Älä anna sijaa negatiivisille ajatuksille vaan pyri jokaisesta asiasta löytämään positiivinen puoli. 

Menestystä elämääsi!

Petri Rastas

Blogitekstisuositus

8 Totuutta Elämästä

Vuosi 2015 oli matkustamisen ja tutkimisen vuosi. Nyt on hyvä laatia hieman yhteenvetoa havainnoista matkan varrelta. 1. Teknologia on ke...