keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Päätösten teosta

Päätösten tekemisen helppous ja vaikeus. Onko nykytietoyhteiskunnassa haastava tehdä päätöksiä? Mikä siinä on, että oli asia mikä tahansa niin hyvin usein se on sitä että katellaa, no tuumaillaa, pittää kahtoo, en ossoo sannoo, pittää miettiä, palaillaa, soitellaa. Oletko kenties sinä koskaan törmännyt vastaavanlaiseen tilanteeseen? Eikö nykyään osata tehdä päätöksiä siinä hetkessä mikä on tässä ja nyt. ”Kutsun sinut kylään illaksi” –kiitos, joo tulen. Tai –kiitos kutsusta, nyt tänä iltana en pääse, miten huomenna?. Jostain voisi kenties löytyä tutkimusta siitä, minkälaista päätöksenteko on ollut joskus sata vuotta sitten tai tuhat vuotta sitten. Ajattele vaikka keskiaikaa tai sitä aikaa jota olet nähny telkkarissa tai mielikuvituksen tuotteena saatat muistaa historian tunneilta kun köyhälistön ja talonpoikiin piti hankkia perheilleen ruokansa pöytään metsästä. On huvittavaa ajatella jos lähdetään kaverin kanssa metsästämään vaikka peuraa iltapalaksi: ”No ni, nyt on sapuskaa näkyvissä, ammu se!” –noooh, pittää kahtoo, suattasiha mie vaikka ampuuhi, uotappa hetki, pittää miettii. Ja siinä samassa meni paisti sysimustaan yöhön vapaana kuin taivaan lintu. Ei siinä auta arpoa. Jos päätetään mennä metsästään päivällinen, lounas tai iltapala, niin sitä tähystetään ja kun päästään kantamalle niin losautetaan menemään. Ei siinä sen kummemin tarvii jahkailla tai miettiä, eiks nii?

Se mikä tekee päätöksenteosta haastavaa, on se kun lähtee miettimään niitä eri vaikutuksia ja seuraamuksia päätösten suhteen. "Jos teen näin, niin mitä siitä seuraa?" Onko tämä päätös hyvä pitemmässä juoksussa? On pyrittävä tekemään hyviä päätöksiä. Mistä tietää mikä on hyvä päätös? Viekö valintasi kohti päämäärää vai viekö se kauemmaksi siitä? Jos teen näin tänään, mitä siitä seuraa huomenna? Haluatko sinä paremman huomisen? Aloita jo tänään, sillä huomista ei ole ja eilinen on mennyt. Vain tämä päivä ratkaisee. Tehkäämme siis tänään parempia päätöksiä kohti parempaa huomista. Se minkä voit tehdä tänään, älä jätä huomiseen. Asioihin joihin et voi itse vaikuttaa, älä niistä murehdi. Suurin osa huolenaiheista ei koskaan toteudu, miksi siis niitä murehtisimme etukäteen tai ylipäätään miksi murehtia asioita joita ei ole tapahtunut. Asioihin joihin voit vaikuttaa, tartu toimeen ja tee, vaikuta. Altistamalla itsesi uusiin tekoihin, kasvat! Miksi vain odottaa asioiden tapahtuvan, kun voit itse laittaa asiat tapahtumaan. 

Iloa ja rohkeutta valintoihisi ja päätöksiisi!

Petri RastasBlogitekstisuositus

8 Totuutta Elämästä

Vuosi 2015 oli matkustamisen ja tutkimisen vuosi. Nyt on hyvä laatia hieman yhteenvetoa havainnoista matkan varrelta. 1. Teknologia on ke...