torstai 2. kesäkuuta 2016

Pienyrittäjät talouden selkäranka

Pienyrittäjät luovat yli 90% tämän maan työpaikoista(lähde: Finnvera.fi), siitäkin huolimatta kuinka yleissitovat työehtosopimukset kurittavat jäykkyydellään toimintaa. Puhumattakaan poskettomista palkan sivukuluista, jotka verenimijät kuppaavat kassavirrasta pois. Olen puhunut toistuvasti (ja jatkan niin kauan kunnes tulee muutos) palkan sivukulujen älyttömyydestä, jotta jätetään se rauhaan tällä kertaa.


Yrittäjänä minua innostaa tietysti se omanlainen tekeminen, mutta myös se, että todella voit luoda työtä ja toimeentuloa toisille.


Käytännössä asiakas maksaa yrittäjän ja työntekijän palkan. Jos ei ole asiakkaita, ei ole työtä ja toimeentuloa.


Lainsäätäjien tehtävä on luoda edellytykset liiketoimintaympäristöön. Mikäli yrittäjä katsoo, ettei niitä ole, hän vaihtaa paikkaa ja vie mennesään verokertymät. Pahoin pelkään, että jos tämä hallitus ei muuta sitä politiikkaa mitä on harjoitettu jo parikin kautta eli vatulointipolitiikkaa, se tekee muuten ajassa about 10 vuotta, niin tullaan näkemään maasta joukkopako osaamista ja insinööritaitoa, mutta älä ole huolissasi. Suomeen virtaa jatkuvasti turvapaikanhakijoita paikkaamaan.. ainakin väkilukua.


Muutoinkin maailmassa on aivan toisenlainen tilaisuus kuin aiemmin. Lentäminen on edullista, esimerkiksi pääset halvemmalla Tampereelta Saksaan, kuin Jyväskylästä Helsinkiin.


Olen toisinaan miettinyt miksi päättäjät kumartavat suuryrityksiä ja pyllistävät pienyrittäjille? Suuryritysten omistuspohjaa kun katsoo, niin kovin vaatimattomaksi jää kotimainen omistajuus.


Voitaisiinko ryhtyä luomaan pienyrittäjien kulttuuria, joka antaa selkärangan taloudelle? Se tapahtuu sääntelyn purun kautta ja järkeistämällä toimintoja. Unohdetaan ennakkoverot. Miten voi olla niin, että verot maksetaan ennakkoon? Ethän sinä edes tiedä mikä on tulos vuoden päästä.


Maksetaan ne verot sitten kun on tieto mitä verotetaan, ei mielivaltaisesti hatusta lukuja heittämällä.


Miksi on niin paljon eri vakuutuksia? Jokaisella henkilöllä on vakuutus, yrityksillä on vakuutus. Miksi henkilöllä on oltava vakuutus, jos yrityksellä on vastuuvakuutus? Tai miksi yrityksellä on oltava vakuutus, jos henkilö on jo vakuutettu? Tätä ristiinvakuuttamisen maailmaa on minun kouluja käymättömän vaikea ymmärtää.


Hetki sitten luin jutun kaverista, joka alkoi tehdä puisia kitaran plektroja työttömänä ollessa. Oli kertonut viranomaiselle toimistaan, joka sitten päätti, että peritään tuet takautuvasti pois.


No läheppä siinä sitten parin tonnin vuosimyynnillä maksamaan tuet takautuvasti ja tule siinä sitten vielä toimeen? Äly hoi! Jos Suomessa työttömien joukosta löytyy sentään joku joka haluaa omalla työllä hankkia toimeentulon, niin miksi siitä pitää rangaista?


Toivotan kaikkea hyvää, onnea ja menestystä plektra-miehelle!


Miten voi olla yhteiskunnalle edullisempaa pitää ihmisiä työttömyyskortistossa?


Kuritetaan yrittäjiä ja annetaan työttömille rahaa, onko jossain vikaa?


Petri Rastas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

8 Totuutta Elämästä

Vuosi 2015 oli matkustamisen ja tutkimisen vuosi. Nyt on hyvä laatia hieman yhteenvetoa havainnoista matkan varrelta. 1. Teknologia on ke...