keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Välittäjä asuntokaupan jarruna?

Otsikko on ehkä hieman provosoiva, mutta lähdetään tarkastelemaan olisiko siinä kuitenkin pieni totuuden siemen? Usein asuntokaupoista puhuttaessa se suurin kysymys on rahoitus, aivan luonnollisesti. Ollaanhan kymmenien ja satojen tuhansien eurojen kanssa liikenteessä.

Välittäjän tehtävä myyntitoimeksiannossa on löytää ostaja myytävälle kohteelle ja hoitaa tarvittavat paperityöt. Palataan näihin välittäjän tehtäviin vielä myöhemmin.

Suomessa tässä markkinatilanteessa asuntokauppojen määrät ovat laskeneet hurjasti. http://myymassa.huoneistokeskus.fi/hkfi/graphs/524_graph1_hires.pdf

Vaikka kauppamäärät asuntojen kohdalla ovat laskeneet, markkinoille tulleiden välittäjien määrä on kuitenkin kasvanut parin viime vuoden aikana. Ei tarvitse olla ruudin keksijä, että työttömien välittäjien määrä tulee lisääntymään, mikäli kauppamäärät jatkavat samalla kurssilla, kohti kaakkoa?

Huoneistomarkkinoinnin Jukka Rantasen arvion mukaan asuntovälittäjiä on yli 4600. Uudistuva välitysliikelaki tulee varmasti karsimaan osan ammattitaidottomista välittäjistä. 

Uusi laki

Vuonna 2016 voimaan astuva laki vaatii, että jokaisessa kiinteistövälitysliikkeen toimipaikassa vähintään puolella välitystoimintaan osallistuvista henkilöistä on oltava välittäjäkokeessa osoitettu pätevyys.

Viimeisen 10 vuoden aikana kokeen suorittaneiden läpipääsyprosentti on ollut 37 % (lähde, keskuskauppakamari

Henkilökohtaisesti olen vastaan kaikkia uusia lakeja, sääntöjä ja asetuksia, mutta tässä kohtaa laki on ihan paikallaan. Koen, että uusi laki lisää luottamusta ja toisaalta parantaa kuluttajien asemaa.

Olen tehnyt asuntokauppoja välittäjän kanssa ja myös ilman välittäjää. Mikäli sinulle herää kysymys, "kannattaako käyttää välittäjää vai ei?" on valitettavasti vastattava niin tylsästi, että riippuu aivan sinun tilanteesta ja tarkoitusperästä.

On kuitenkin sanottava, että ammattitaitoinen välittäjä on erittäin arvokas, joka voi kattavan verkostonsa ansiosta tehdä kaupat nopeasti jopa parissa viikossa, kun tänä päivänä normaalisti myyntiajat liikkuvat siinä 60 - 90 päivää, mutta kuten kolikon kääntöpuolella ammattitaidoton välittäjä voi olla haitaksi, joka ei saa myytyä kohdetta ollenkaan.

Ammattitaidottomalla välittäjällä on yleensä puutteelliset tiedot kohteesta ja alueesta, sekä suostuvainen myyjän ylioptimistiseen hintaan. On aivan selvää, ettei putkiremontin kustannuksia voi lisätä markkinahinnan päälle, ainakaan kasvukeskusten ulkopuolella.

Välittäjän on myös tuotava myyjälle ilmi se tosiseikka, että asuntojen hinnat ovat laskeneet vuoden takaisesta. Ajatellaan, että olet vuosi sitten ostanut asunnon hintaan 100.000 €.

Asuntojen hintojen lasku 2,5 % vuoden takaisesta (lähde, tilastokeskus) 100.000 - 2,5 % = 97.500 € tänään.

On aivan absurdia yrittää myydä asuntoa vaikka hintaan 150.000 €.

Ammattitaidoton välittäjä haalii itselleen kohteita myyntilistoille, mutta valitettavasti ne myös jäävät pyörimään myyntilistoihin, kunnes toimeksianto raukeaa, ilman että olisivat toteutuneet kaupoiksi asti. Tämä synnyttää pahimmassa tapauksessa sen ilmiön, että sama kohde kiertää eri välitysliikkeestä toiseen ja näin ollen karkoittaa potentiaalisen ostajan. "Mitä vikaa tossa asunnossa on, kun se ei mene kaupaksi?" - pohtii mahdollinen nettisurffaajaostaja.

Voi olla että asunnossa ei ole mitään vikaa, mutta välittäjä ei toimi proaktiivisesti.

Myyjillä on liian usein ylioptimistiset odotukset hinnasta, myönnän, olen myös itse sortunut tähän. 2000-luvun hintojen nousu on vauhdittanut tätä illuusiota, että riippumatta markkinasta, asunto myydään aina voitolla. Näinhän se ei tietenkään aina ole. However, kun hinta on kohdallaan niin kauppa syntyy.

Asuntovälittäjän tehtävä on hankkia kattavat tiedot myytävästä kohteesta, huoneistosta puhuttaessa, myös taloyhtiön tila on tiedettävä. Tulevat remontit PTS-mukaisesti. Hintaa muodostettaessa myyjän kanssa, tulee välittäjän esittää saman kadun toteutuneet kaupat. Sitten voidaan puhua mitä ominaisuuksia itse huoneistossa on, jotka mahdollisesti joko nostavat hintaa tai laskevat hintaa?

Välittäjän on ymmärrettävästi kerrottava toimeksiannon sisältö myyjälle. Asuntonäytöllä välittäjä esittelee asunnon, eikä istu sohvalla ja juo kahvia kun katsojat tutustuvat omatoimisesti asuntoon.

Välittäjä raportoi myyjälle myös suullisia aietarjouksia. Kaupan syntymiseksi hinta ei ole ainut tekijä, vaan tietyt kaupan ehdot voivat synnyttää myös kaupan.

Lyhyesti vastaus otsikkoon, ammattitaidoton välittäjä jarruttaa asuntokauppaa suostumalla myyjien ylioptimistisiin hintoihin ja keräämällä kohteita myyntilistoille. Kauppamäärien laskiessa on syytä myös tarkastella välittäjäpalkkion suuruutta.

Loppuun haluan sanoa, että ammattitaitoinen välittäjä tietää mitä tekee ja myy asunnon nopeasti.

Käyttäessäsi välittäjää, valitse tarkoin kenet otat välittäjäksi.

Petri Rastas

Blogitekstisuositus

8 Totuutta Elämästä

Vuosi 2015 oli matkustamisen ja tutkimisen vuosi. Nyt on hyvä laatia hieman yhteenvetoa havainnoista matkan varrelta. 1. Teknologia on ke...